Izvještaj - 57. sjednica Predstavničkog doma PS BiH

U utorak 20. februara održana je 57. sjednica Predstavničkog doma PS BiH.

Na 57. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o komunikacijama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojen je, u prvom čitanju, Priјеdlоg zakona o izmjeni i dopunama Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju upućen je zahtjev poslanika Saše Magazinovića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH po hitnom zakonodavnom postupku.

Na usaglašavanje Kolegiju, radi nepostojanja entitetske većine, upućen je i zahtjev poslanika Mirsada Mešića, Saše Magazinovića i Denisa Bećirovića da se Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnom zakonodavnom postupku.

Radi nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju upućen je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u institucijama BiH, drugo čitanje, čiji su predlagači poslanici Aleksandra Pandurević, Borjana Krišto i Mirsad Isaković.

Predstavnički dom PSBiH nije produžio rok do 30 dana za dostavu izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović. Odbijanjem produženja  roka za dostavu izvještaja, obustavljen je zakonodavni postupak za ovaj zakonski prijedlog.

Odbijen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, čiji su predlagači poslanici Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović, jer je Dom usvojio negativno mišljenje nadležne komisije u vezi s ovim zakonskim prijedlogom.

Do trenutka pisanja ovog teksta nismo uspjeli da dobijemo informaciju o tome da li je razmatran Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaća i naknadama u institucijama BiH kojim se povećavaju plate vojnika i podoficira. Članak će biti dopunjen čim dobijemo tu informaciju.

(javnarasprava.ba)