NSRS – Trećina poslanika obnovila mandat

U utorak 19. novembra održana je konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS. Na izborima 7. oktobra povjerenje građana je dobilo 83 poslanika. Osamdeset tri poslanika su raspoređeni u osam političkih partija/listi, a već imamo i tri nezavisna poslanika, te prve međustranačke prelaske.

Od izabranih poslanika, 29 ih je i u prošlom mandatu obnašalo pozicije u jednom od parlamenata koje prati naš portal, što čini tek 35% poslanika. Igor Žunić, poslanik SNSD-a je od poslanika koji su ponovo izabrani jedini bio aktivan u komunikaciji sa građanima odgovorivši na 94% postavljenih pitanja. Nedeljko Čubrilović (DNS) i Senad Bratić (Zajedno za BiH), koji su i u prošlom mandatu bili članovi rukovodstva Narodne skupštine Republike Srpske su najlošije plasirani, obzirom da nisu odgovorili ni na jedno pitanje građana, a postavljeno im je najviše pitanja (po 52).

Imena poslanika i njihov raspored po strankama pročitajte ispod.

Kada su pitanju stranke, SNSD je osvojio najviše poslaničkih mjesta, te će ovu partiju u narednom sazivu predstavljati 28 poslanika i poslanica i to:

-          Aleksandar Subotić, Denis Šulić, Dragoslav Kabić, Dražen Vrhovac, Dušica Šolaja, Goran Jerinić, Gordana Tešanović, Igor Žunić, Ilija Tamindžija, Mladen Popović, Mara Milošević, Ranka Perić – Romić, Milica Lovrić, Milutin Tasovac, Miroslav Vujičić, Nataša Trifković, Nedeljko Ćorić, Nikola Špirić, Obren Marković, Ognjen Žmirić, Pero Petrović, Radovan Višković, Valerija Lakić, Saša Popović, Srđan Mazalica, Vlado Đajić, Željka Stojičić i Zoran Tegeltija

Srpska demokratska stranka (SDS) je na izborima osvojila 16 mandata, ali je u turbulencijama nakon izbora 3 poslanika napustilo ovu stranku, te će u klubu SDS-a biti sljedećih 13 poslanika:

-          Branko Butulija, Darko Babalj, Darko Mitrić, Davor Šešić, Miladin Stanić, Milan Tubin, Nebojša Vukanović, Nedeljko Glamočak, Sonja Karadžić-Jovičević, Ivanka Marković, Željko Babić, Zoran Vidić, Tomica Stojanović

Demokratski narodni savez će u narednom sazivu imati 12 poslanika, ali postoji mogućnost da se ovaj broj promijeni, zbog raskola koji se trenutno dešava u ovoj partiji. Do tada, DNS predstavljaju sljedeći poslanici:

-          Aleksandar Glavaš, Dane Malešević, Darko Banjac, Đorđe Popović, Duško Ivić, Milan Dakić, Mirko Sovilj, Nedeljko Čubrilović, Slavko Gligorić, Spomenka Stevanović, Spomenko Stojaković, Milan Radović

Partija demokratskog progresa (PDP) u narednom sazivu će imati 9 poslanika, i to:

-         Dragan Galić, Milenko Vićanović, Draško Stanivuković, Gordana Vidović, Igor Crnadak, Jelena Trivić, Ljubiša Krunić, Milan Švraka, Perica Bundalo

Socijallistička partija je petoplasirana partija sa 7 mandata i njih će u narednom sazivu predstavljati sljedeći poslanici:

-          Andrea Dorić, Goran Selak, Maksim Skoko, Petar Đokić, Risto Marić, Savo Vulić, Srđan Todorović

Narodni demokratski pokret Dragana Čavića ima 4 poslanika u novom sazivu:

-          Aleksandar Fulurija, Dragan Čavić, Krsto Jandrić, Nataša Stevanović

Lista Zajedno za BiH također ima četiri poslanika u novom sazivu:

-          Begija Smajić, Edin Ramić, Mijo Perkunić, Senad Bratić

Ujedinjena Srpska je posljednja parlamentarna stranka u ovom sazivu Narodne skupštine sa tri poslanička mjesta, a predstavljat će je sljedeći poslanici:

-          Marinko Dragišić, Milan Petković, Natalija Trivić

Samostalnih poslanika u ovom sazivu je također trojica i to Kostadin Vasić, Nebojša Marić i Danijel Jošić, koji su mandate dobili na listi SDS-a.

(javnarasprava.ba)