Šta to donosi Nacrt Etičkog kodeksa u Predstavničkom domu PFBiH?

Nakon što ga je jednoglasno usvojila Etička komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, Nacrt Etičkog kodeksa poslanika/zastupnika u Predstavničkom/Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je i na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH održanoj 27.10.2021. Hoće li biti usvojen i u formi prijedloga i kakve promjene će donijeti ukoliko se to dogodi?

Na 6. sjednici Etičke komisije Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je održana 13.9.2021, razmatran je i jednoglasno prihvaćen novi Nacrt Etičkog kodeksa poslanika/zastupnika u Predstavničkom/Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Etički kodeks koji se sada koristi usvojen je 2008. godine, te kao takav, prema riječima predsjedavajuće Etičke komisije Samire Begić, “ima mnoge manjkavosti, nije dovoljno dorečen niti preciziran”. 

Podsjećamo, Nacrt Etičkog kodeksa poslanika/zastupnika u Predstavničkom/Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je i na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, održanoj 27.10.2021. 

Kakve sve promjene donosi novi Nacrt Etičkog kodeksa?

Etički kodeks izabranih zvaničnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz 2008. godine ima 20, dok novi, usvojeni nacrt, ima 35 članova. Pojedini članovi ostali su nepromijenjeni, veliki broj njih je proširen, dok su neki potpuno novi.

Tako se ovim nacrtom proširuje definicija javnog prostora, čime se proširuje i područje na koje se odnosi Etički kodeks. Novim nacrtom, javnim prostorom smatraju se “aktivnosti poslanika u svim vrstama medija, kao i na društvenim mrežama i drugim kanalima internet komunikacije na kojima je moguće utvrditi identitet poslanika”. 

Etički kodeks se ovim nacrtom odnosi i na sve osobe koje prisustvuju sjednicama Predstavničkog doma i radnim tijelima Predstavničkog doma, i te osobe su ga dužne poštovati.

Novi član 8, koji se odnosi na neposredni kontakt sa građanima/kama, sada glasi:

“(1) Poslanik ostvaruje stalni i neposredni kontakt sa građanima u poslaničkim kancelarijama, na tribinama i drugim javnim skupovima, kao i odgovaranjem na pitanja građana koja su upućena poštom i elektronskim putem.

(2) Poslanik održava sastanke sa predstavnicima nevladinih organizacija, udruženja građana i drugih interesnih grupa i nastoji da inicijative, sugestije i prijedloge koje dobije od građana afirmiše pred nadležnim radnim tijelima Predstavničkog doma.”

Novim nacrtom zabranjuje se poslanicima/cama da koriste informacije do kojih su došli/e u obavljanju poslaničke funkcije, te je naglašeno kako sve osobe na koje se odnosi ovaj kodeks imaju odgovornost za njegovo poštivanje te mogu snositi sankcije za njegovo kršenje.

Član koji definira otvorenost i odnose s medijima proširen je stavovima koji nalažu poslaničko nastojanje da obezbijede javnost svog rada. Poslanici/ce dužni/e su odgovarati na zahtjeve medija i šire javnosti za davanje informacija u vezi sa obavljanjem poslaničke funkcije. Pored toga, poslanici i poslanice trebaju podsticati i ohrabrivati svaku mjeru koja ima za cilj unapređenje medijskog praćenja njihovih aktivnosti u obavljanju poslaničke funkcije i funkcionisanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Novim nacrtom Etičkog kodeksa zabranjena je svaka vrsta nepovoljnog postupanja prema osobama koje su u dobroj vjeri prijavile ili namjeravaju prijaviti povredu Kodeksa ili na bilo koji način učestvovale u postupku za utvrđivanje povrede Kodeksa.


Šta su posebne obaveze koje ovaj nacrt podrazumijeva?

Član koji definira kulturu ponašanja na sjednicama, sastancima i događajima proširen je sa čak 14 novih stavova, a u stavu koji je zabranjivao da poslanici i poslanice na sjednicama, javnim sastancima i događajima koriste mobitel, precizirano je kako ga ne smiju koristiti “za razgovor”.

Tako su ovim nacrtom poslanici i poslanice dužni prisustvovati sjednicama Predstavničkog doma, radnih tijela Predstavničkog doma, sastancima i događajima na koje su delegirani u ime Predstavničkog doma, a precizira se i kako su dužni prisustvovati cijelom toku sjednica, te svojim izlaskom ili napuštanjem sjednice ne smiju ugroziti kvorum za održavanje sjednice.

Najveći dio dodanih stavova zapravo su osnovni postulati bontona (a neki od njih su odredbe Krivičnog zakona BiH). S druge strane, uključivanje takvih stavova u Nacrt Etičkog kodeksa dosta govori o tome kako su se oni koje su građani i građanke birali u proteklom periodu ponašali u Parlamentu.


Pojedini stavovi člana 14, koji se odnosi na kulturu ponašanja na sjednicama, sastancima i događajima:

(8) Poslanik ne smije svojim kretanjem ometati rad drugih zastupnika i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

(9) Poslanik ne smije narušavati mir sjednice drskim ponašanjem, vrijeđanjem drugog lica ili drugim bezobzirnim ponašanjem ugrožavati sigurnost drugih lica ili izazivati osjećaj fizičke ugroženosti.

(10) Poslanik ne smije na sjednici isticati simbole, banere i zastave osim na odjevnim predmetima zastupnika koji će biti u skladu sa ovim Kodeksom.

(11) Poslanik ne smije da narušava red i mir stvaranjem nepotrebne buke izvođenjem ili reprodukcijom muzičkih i drugih sadržaja, korištenjem muzičkih instrumenata, radio

i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i radom motornog vozila, prevozom, utovarom, istovarom, upotrebom sirene, rukovanjem predmetima ili na drugi način.

(12) Poslanik ne smije narušavati red i mir učestvovanjem u tuči, fizičkim napadom ili zlostavljanjem drugog ili izazvati tuču, odnosno zlostavljanjem ili fizičkim napadom na drugog.

(13) Poslanik ne smije unositi oružje na sjednice.

(14) Poslanici su dužni obavljati svoju dužnost bez pristranosti, predrasuda, stereotipa i diskriminacije. Diskriminacija u smislu ovog kodeksa je zabranjena u svim svojim pojavnim oblicima uključujući i direktnu i indirektnu diskriminaciju, uznemiravanje po bilo kojem zabranjenom osnovu, seksualno uznemiravanje, mobing, segregaciju, izdavanje naloga za diskriminaciju ili poticanje na diskriminaciju i viktimizaciju.

(15) Tokom održavanja sjednica, u prostorijama gdje se održava sjednica Predstavničkog doma ili radnih tijela, te tokom on-line zasjedanja, poslanicima i gostima na njihovoj odjeći ili okruženju nije dozvoljeno isticanje stranačkih, političkih i drugih obilježja, slogana i sličnih vizuelnih ili zvučnih sadržaja propagandne ili slične prirode, izuzev obilježja manjih od 1 cm (poput značke i slično) i osim državnih obilježja zastave i grba.

(16) Poslanik je obavezan na sjednice Predstavničkog doma i sjednice radnih tijela dolaziti adekvatno obučen, čuvajući na taj način dignitet Predstavničkog doma i Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Adekvatna odjeća poslanika podrazumijeva uredno odijelo, košulju, kravatu i slično za muškarce, a odijelo, kostim, košulju i slično za žene.

(17) Poslanik ne smije koristi službena sredstva ili imovinu Predstavničkog doma za potrebe izborne kampanje.

(18) Poslanik ne smije namjerno ili iz krajnje nepažnje nanositi materijalnu štetu Parlamentu Federacije BiH ili podsticati druge da to čine;

(19) Poslanik je dužan da poštuje vrijeme za diskusiju propisano poslovnikom.

(20) Predsjedavajući Predstavničkog doma i predsjednik radnih tijela ne smije neopravdano udaljiti poslanika sa sjednice doma ili radnog tijela.


Sankcije za nerad i izostajanje sa sjednica

Novim nacrtom Etičkog kodeksa, poslanici i poslanice dužni su prisustvovati svim sjednicama Predstavničkog doma i radnih tijela u kojima participiraju.
U slučaju spriječenosti iz zdravstvenih ili drugih razloga, dužni su svoje odsustvo najaviti 12 sati prije održavanja sjednice Doma ili radnog tijela, te poslati relevantan pisani dokaz/opravdanje o razlozima odsustva najkasnije 48 sati od održavanja sjednice Doma ili radnog tijela. 

Uznemiravanje na osnovu spola i seksualno uznemiravanje sada su preciznije normirani, kao i u kojim slučajevima sukoba interesa se poslanici i poslanice trebaju izuzeti iz glasanja – dužni su izuzeti se iz odlučivanja o aktima koji se direktno vežu za njihove privatne interese, kao i iz odlučivanja o izvještajima privrednih društava, ustanova i institucija u kojima ostvaruju radni odnos ili su u skladu sa Zakonom o radu privremeno prekinuli radni odnos radi obavljanja dužnosti poslanika u Predstavničkom domu.

Pored ranijih mjera za lica koja krše Etički kodeks (ukor, javni ukor i novčane kazne), ovim nacrtom se, dakle, uvode i mjere udaljavanja sa sjednice, sastanka ili događaja u organizaciji Predstavničkog doma, kao i ranije spomenute mjere obustave isplate dijela plaće i obustave isplate paušala.

Iako je Nacrt novog Etičkog kodeksa za poslanike/ce Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usvojen, još uvijek je teško predvidjeti kada bi mogao biti usvojen u formi prijedloga i, zapravo, stupiti na snagu. Javna rasprava će nastaviti pratiti parlamentarni put ovog kodeksa koji, između ostalog, predviđa kazne za nerad i nedolazak na sjednice, te propisuje pravila ponašanja kako za parlamentarce, tako i za medije i sve druge sudionike u procesu rada Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.