Predstavnice UG “Zašto ne” prisustvovale tematskoj sjednici “Do boljih prilika za mlade u FBiH”

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” prisustvovale su tematskoj sjednici “Do boljih prilika za mlade u FBiH”, održanoj u cilju poboljšanja statusa mladih u Federaciji BiH, a čiji su zaključci i preporuke usvojeni na 33. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Tematska sjednica održana je 24. maja 2022. godine, u amfiteatru Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT, Westminster fondacije za demokratiju i Vijeća mladih Federacije BiH, sjednica je organizovana s ciljem da se njeni zaključci stave na dnevni red Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i dovedu do usvajanja zakona koji bi poboljšali status mladih. Sjednici su prisustvovali/e i  predstavnici/e federalnog i kantonalnog nivoa vlasti, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

Sjednicu su kratkim obraćanjem otvorili predsjedavajući PD Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović, ministrica kulture i sporta FBiH Zora Dujmović i predsjednik Komisije za pitanja mladih Federaciji BiH Eldar Čomor.

Fotografija: akta.ba

U sklopu uvodnog izlaganja “Mladi u Federaciji BiH danas” održane su prezentacije na teme “Analiza istraživanja o položaju i potrebama mladih Federacije BiH” i “Troškovi emigracije mladih iz Bosne i Hercegovine”. 

Na osnovu statističkih podataka koje su prezentovali predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT i Westminster fondacije za demokratiju istaknuti su zaključci da mladi masovno napuštaju Federaciju BiH u potrazi za boljim poslovnim prilikama i da troškovi emigracije mladih na godišnjem nivou iznose oko 550 miliona eura. 

Za vrijeme diskusije izneseni su konkretni prijedlozi za što hitnije rješavanje navedenih izazova, a koji su naknadno uvršteni u zaključke sjednice. 

U sklopu tematske cjeline “Zdravstvena i socijalna briga mladih” predstavnici Instituta za razvoj mladih KULT osvrnuli su se na zdravlje mladih u Federaciji BiH i osnovne izazove s kojima se mladi svakodnevno susreću u ostvarivanju prava iz zdravstvenog i socijalnog osiguranja. U okviru izlaganja “Zdravlje mladih u Federaciji BiH” prim.dr. Merina Bera je ispred Federalnog ministarstva zdravstva iznijela zabrinjavajuće podatke o mentalnom zdravlju mladih, između ostalog, da više od trećine mladih budućnost vidi pesimistično, a gotovo jedna četvrtina njih koristila je usluge psihologa. Zabrinjavajući je i podatak da skoro polovina mladih djevojaka u FBiH nikada nije uradila ginekološki pregled. 

Kada je riječ o stambenom zbrinjavanju mladih, bilo je riječi o finansijskim izazovima i administrativnim poteškoćama s kojima se mladi susreću prilikom kupovine prvog stambenog prostora u sklopu kojeg su predstavnici Centra za podršku organizacijama – CENSOR održali kratku prezentaciju. 

U oblasti rada, zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva prezentacije su održali Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, Federalni zavod za zapošljavanje, Investicijska fondacija IMPAKT, Federalno ministarstvo razvoja, preduzetništva i obrta te Fondacija Mozaik. 

Svi učesnici i učesnice sjednice usaglasili su se da se problemi s kojima se mladi u Federaciji BiH svakodnevno susreću moraju riješiti što prije, za dobrobit mladih i opštu dobrobit cjelokupne države.

Nakon zasjedanja i održanih diskusija doneseni su zaključci i preporuke koji su se kasnije našli na dnevnom redu 33. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, održane 6.6.2022. godine, na kojoj su usvojeni sa 62 glasa “za”. 

Zaključke sa sjednice možete pročitati na ovom linku.