Kafe-razgovor rukovodstva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o deblokadi državnih institucija

Nakon četveromjesečne blokade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali i drugih državnih institucija, Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić razgovarali su, uz kafu, o deblokadi zakonodavnih i drugih institucija na državnom nivou.

Tekuća blokada bosanskohercegovačkih državnih institucija započela je 25.7.2021. godine, nakon što je tadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. 

Ističemo da je posljednja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine održana 1.7.2021. godine. Ovo nije prvi put da je DNPSBiH u blokadi tokom ovog mandata.

Prva blokada, koja je trajala više od godinu i kojom je bio onemogućen rad svih bh. državnih institucija, desila se odmah nakon Općih izbora 2018, kada je Milorad Dodik odbio prihvatiti Godišnji akcioni plan za NATO. Blokada je završena 2019. godine izmjenama Poslovnika o radu, kojima je onemogućeno jednostranačko blokiranje zakonodavne vlasti. 

Početkom 2020. godine, započela je druga blokada zbog Odluke Ustavnog suda BiH, kojom je odlučeno da je svo poljoprivredno zemljište na području Republike Srpske državna imovina. Jedan od razloga za blokadu upravo je bilo pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. No, već nakon mjesec, blokada je završena te su delegati/kinje Kluba srpskog naroda prisustvovali/e sjednici DNPSBiH, a Dodik sjednici Predsjedništva BiH. 

Izjave koje su članovi rukovodstva DNPSBiH, Čović, Izetbegović i Špirić, dali medijima nakon kafe-razgovora održanog 13.10.2021. godine nisu dale nikakvu naznaku za skoru deblokadu državnih institucija, izuzev onih Izetbegovića da je spreman na kompromise. 

Izetbegović je istakao: “Mislim da se može izaći elegantno iz ove situacije koju imamo kada je u pitanju primjena Inzkovog zakona. (...) Ali, mi još uvijek možemo donijeti taj zakon, staviti ovaj van snage ili zatražiti od OHR-a da ga povuče ako isti ili sličan mi donesemo u ovoj skupštini, eto to je izlaz. (...) Mi možemo usvojiti ovdje zakon identičan ili sličan, ili dopunjen u odnosu na Inzkov. Tu stvar smo spremni uraditi. Mislim da bi srpska strana mogla biti zainteresirana, koliko sam čuo, da se Jasenovac direktno stavi u taj zakon.” 

Dragan Čović, inače zamjenik Predsjedavajućeg DNPSBiH, prilikom davanja izjave za medije nakon održanog razgovora naveo je da RS, kao i FBiH, ima zavidan nivo samostalnosti definisane Aneksom 4 Ustava BiH te je on teško promjenjiv. Apelirao je da sve osobe koje vole BiH trebaju da čitaju (i pridržavaju se) ovog dokumenta. 

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Nikola Špirić, komentirajući “neobavezni razgovor uz kafu”, rekao je da je ovaj razgovor bio “drugarski” te da se razgovor o bitnim pitanjima, poput vojske, VSTV-a ili Ustava, mora voditi, jer “bez razgovora nema ni dogovora.” 

Iz izjava članova rukovodstva DNPSBiH da se zaključiti da će građani/ke još neko vrijeme čekati na dogovore i deblokadu zakonodavne i izvršne vlasti na državnom nivou te se postavlja pitanje do kada će politički akteri/ce kočiti zakonodavne procedure i efikasan rad bh. državnih institucija. 

Podsjećamo, Dom naroda PSBiH je u ovom mandatu održao 16 redovnih i sedam hitnih sjednica te usvojio svega osam zakona, dok je na desetine važnih zakona u parlamentarnoj proceduri. 


javnarasprava.ba

Piše: Ivana Vučetić