Fahrudin Radončić

Ovo je profil iz mandata (2018)

0%
Broj pitanja: 14
Broj odgovora: 0
Stranka
SBB
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine (BiH) i osnivač dnevnog lista „Avaz“ iz Sarajeva, rođen je 24. maja 1957. godine u Ivangradu (Berane) u Crnoj Gori. Osnovnu školu je završio u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću. U vrijeme bivše Socijalističke republike Jugoslavije Radončić je bio funkcioner Saveza komunista (SK) Jugoslavije u Crnoj Gori, a dvadesetak godina kasnije ponovo se aktivno počinje baviti politikom, što je 2009. godine rezultiralo osnivanjem SBB-a BiH. Radončić u Sarajevo dolazi 1991. i registruje firmu „Radoncic Public“, koja zbog početka rata nikada nije počela raditi. Kaže da je naredne godine pristupio Armiji BiH u kojoj je godinu dana radio kao šef Pres-službe Vrhovne komande Armije BiH. Tokom rata u Sarajevu Radončić pokreće sedmične novine „Bošnjački Avaz“ koje su izlazile do kraja 1995. godine. Nakon toga je pokrenuo novinu „Dnevni avaz“ u sklopu Izdavačkog preduzeća AVAZ. Nešto kasnije osnovao je i firmu „Avaz-roto press“ u čijem sastavu se nalaze njegova medijska izdanja i štamparija. Vlasnik ovih firmi je bio do sredine 2012. godine, kada se razvodi od supruge Azre. Oni su u brakorazvodnoj parnici dogovorili podjelu milionske imovine. Tako su firme „Avaz“ i dionice štamparskog preduzeća GIK OKO pripali Azri, a „Avaz-roto press“ njemu. Radončić se prvi put kandidovao na izborima 2010. godine, no nije uspio osvojiti mandat člana Predsjedništva BiH. Osvojio je 142.387 glasova. Dvije godine kasnije imenovan je za ministra sigurnosti BiH, a u martu 2014. je smijenjen sa te funkcije na zahtjev Kluba poslanika Stranke demokratske akcije. Na općim izborima 2014. godine ponovo je izgubio u borbi za mjesto u Predsjedništvu. Osvojio je 201.454 glasa, odnosno 26,78 posto. Poslije je delegiran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. U Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH delegiran je i u februaru 2019. godine. Radončić je razveden i ima tri sina - Isaka, Irhada i Farisa.

Izborna jedinica
Pozicija
Delegat u Domu naroda BiH

Pitanje: Kada ćete smanjiti porez na osnovne životne namirnice, npr. hranu, na 7%, kao što to rade zemlje Evropske unije?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje: Zašto Bosna i Hercegovina još uvijek nema zakon o zaštiti životinja koje se uzgajaju radi proizvodnje krzna?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja

Pitanje: Da li su iznosi novčanih kazni koje se mogu izreći političkim subjektima, njihovim kandidatima i odgovornim osobama, zaposlenim ili angažovanim u izbornoj administraciji, kao i članovima biračkog odbora, previsoki? Trebaju li biti viši?

Pitanje postavljeno: 28.07.2022  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Pitanje: Smatrate li da će ove odredbe dovesti do transparentnijeg izbornog procesa?

Pitanje postavljeno: 28.07.2022  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Sva pitanja po zakonima