Branislav Borenović

0%
Broj pitanja: 1
Broj odgovora: 0
Stranka
PDP
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rođen je 1974. godine u Sanskom Mostu. Završio je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci, gdje pohađa postdiplomski studij.

U periodu od 2002. do 2006. godine rukovodio je Nadzornim odborom Fonda stanovanja Republike Srpske (RS). Istovremeno je bio zaposlen u banjalučkoj kancelariji Agencije za promociju stranih investicija u BiH. Nakon ulaska PDP-a u vlast Borenović je 2006. godine imenovan ministrom za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS-a.

Borenović u PDP ulazi 1999. godine i iste godine postaje član Predsjedništva ove partije. Osim toga, bio je i predsjednik Savjeta mladih PDP-a, sekretar za međunarodne odnose u Partiji, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka te potpredsjednik ove stranke. Za predsjednika PDP-a je izabran u novembru 2015. godine.

Na općim izborima u oktobru 2006. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Međutim, Borenović nije ušao u Parlament, jer je imenovan za ministra. Četiri godine kasnije ponovo je izabran u ovu skupštinu i danas se nalazi na poslaničkoj funkciji.

Na Općim izborima 2014. obnovio je mandat u NSRS. Na izborima 2018. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Izborna jedinica
1
Pozicija
Broj osvojenih glasova
32404

Pitanje: Postovani gos. Borenovicu, postujemo Vas kao odgovornog i veoma mudrog politicara i covjeka, stoga Vam se obracamo, dal ste u mogucnosti da uticete na produzenje starosne granice za vojnike sa 40 godina starosti na 45 godina ili kao u vojsci Srbije do 52 godine. Veliki broj iz ove katogorije ostace bez posla ili samovoljno napusta zbog toga. Veliki broj je veoma strucnih ljudi. Molim Vas pokusajte nesto da se uradi po tom pitanju. Hvala Vam.

Pitanje postavljeno: 23.08.2023  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja