Branislav Borenović

Ovo je profil iz mandata (2018)

24%
Broj pitanja: 17
Broj odgovora: 4
Stranka
PDP
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović rođen je 1974. godine u Sanskom Mostu. Borenović živi u Banjoj Luci sa suprugom Biljanom i trojicom sinova. Završio je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci, a danas na ovoj visokoškolskoj ustanovi pohađa postdiplomski studij. U periodu od 2002. do 2006. godine rukovodio je Nadzornim odborom Fonda stanovanja Republike Srpske (RS). Istovremeno je bio zaposlen u banjalučkoj kancelariji Agencije za promociju stranih investicija u BiH. Nakon ulaska PDP-a u vlast Borenović je 2006. godine imenovan ministrom za porodicu, omladinu i sport u Vladi RS-a. Tada je sa 32 godine bio najmlađi ministar ikada u RS-u. Borenović u PDP ulazi 1999. godine i iste godine postaje član Predsjedništva ove partije. Osim toga, bio je i predsjednik Savjeta mladih PDP-a, sekretar za međunarodne odnose u Partiji, predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banja Luka te potpredsjednik ove stranke. Za predsjednika PDP-a je izabran u novembru 2015. godine. Na općim izborima u oktobru 2006. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Međutim, Borenović nije ušao u Parlament, jer je imenovan za ministra. Četiri godine kasnije ponovo je izabran u ovu skupštinu i danas se nalazi na poslaničkoj funkciji. Na Općim izborima 2014. obnovio je mandat u NSRS.
Izborna jedinica
521
Pozicija
Broj osvojenih glasova
24164

Pitanje: Zašto Bosna i Hercegovina još uvijek nema zakon o zaštiti životinja koje se uzgajaju radi proizvodnje krzna?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Potrebno je u skladu sa ustavnim kompetencijama utvrditi nadleznost nivoa koji moze donositi ovakav zakon i zatraziti od izvrsnih struktura tog nivoa vlasti da uputi pomenuti zakon u proceduru.


Datum odgovora: 24.08.2022

Pitanje: Kada ćete smanjiti porez na osnovne životne namirnice, npr. hranu, na 7%, kao što to rade zemlje Evropske unije?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Prije pola godine u Predstavnickom domu usvojili smo smanjenje stope PDV na 5 % za osnovne zivotne namirnice, lijekove, sadni materijal...ali ta izmjena jos nije stupila na snagu jer vladajuca koalicija u Domu naroda namjerno odugovlacili i proceduralno sprijecava smanjenje PDV-a.


Datum odgovora: 24.08.2022

Sva direktna pitanja

Pitanje: Smatrate li da će ove odredbe dovesti do transparentnijeg izbornog procesa?

Pitanje postavljeno: 28.07.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Svaka izmjena Izbornog zakona kojom se omogucuje fer i posteniji proces izbora je dobrodosao. 


Datum odgovora: 24.08.2022

Pitanje: Da li su iznosi novčanih kazni koje se mogu izreći političkim subjektima, njihovim kandidatima i odgovornim osobama, zaposlenim ili angažovanim u izbornoj administraciji, kao i članovima biračkog odbora, previsoki? Trebaju li biti viši?

Pitanje postavljeno: 28.07.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Svaka sankcija koja ima i adekvatnu nivcanu kaznu moze biti djelotvorna. Pored ovakvog vida sankcija jako je vazno unaprijediti proces registracije politickih subjekata za izborni proces kako bi se sprijecilo da se prijavljuju subjekti samo zbog ucesca u raspodjeli mjesta u birackim odborima.


Datum odgovora: 24.08.2022

Sva pitanja po zakonima