Vjekoslav Bevanda

Ovo je profil iz mandata (2014)

0%
Broj pitanja: 14
Broj odgovora: 0
Stranka
HDZ BiH
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Predsjedavajući državnog Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda rođen je 1956. u Mostaru. Sa suprugom Ljiljanom ima dvije kćerke. U rodnom gradu je završio Ekonomski fakultet 1979. godine. Nakon završenog studija zaposlio se u Zrakoplovnoj industriji Soko Mostar, gdje je u narednih deset godina bio na rukovodećim pozicijama. U periodu od 1990. do 1993. godine bio je direktor u APRO banka Mostar. Nakon toga, sve do 1999. bio je član Uprave Eurošped group Zagreb/ Nord Adria Trieste/ Nord Adria Wien. Narednih sedam godina radi u nekoliko kompanija u finansijsko-bankarskom sektoru. HDZ-u BiH pridružio se 2007. kada je postao ministar finansija u Vladi Federacije BiH.
Izborna jedinica
512
Pozicija
Zastupnik
Broj osvojenih glasova
13305

Pitanje: Na pitanje o velikoj nezaposlenosti mladih i zaduživanju kod MMF-a sa namjerom da se pokrije deficit ste izjavili da se prije svega treba uspostaviti politička stabilnost, te da su FBiH i RS prezaduženi. '' Mi imamo zastoj domaćeg investiranja, strašan rast štednje građana i poduzetnika, ali nema investicijskih aktivnosti. Kada imate ovakve reakcije domaćeg poduzetništva, onda možete misliti kakav je refleks nekih strateških investitora. Na drugoj strani treba biti odlučan i konačno reći da se ne može ovako. Proračunski deficiti u entitetima polako dostižu točke koje ne možete nadoknaditi. Ne može se više tolerirati da državne firme nisu plaćale doprinose državi deset do 15 godina. To je apsurd!'' – su bile vaše riječi. Da li smatrate da će se uvođenjem trećeg entiteta, što i uporno zagovarate, uspostaviti politička stabilnost ili će imati suprotan efekat i zadužiti ovu državu, čitaj narod, još više? Hvala.

Pitanje postavljeno: 07.10.2015  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje: Mislite li da plate političara na svim nivoima treba uskladiti sa prosječnom platom u BiH?

Pitanje postavljeno: 07.10.2015  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja

Pitanje: Podržavate li predloženi način izbora članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa i smatrate li da će na taj način predstavljati nezavisno tijelo za odlučivanje o sukobu interesa?

Pitanje postavljeno: 19.06.2018  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH - Bojić, Rančić, Emrić, Zelenika, Arnaut, Magazinović, Šepić, Gasal-Vražalica

Vidi sva pitanja na zakonu

Pitanje: Da li će po vašem mišljenju ograničenje raspisivanja poništenog javnog oglasa smanjiti zloupotrebe javnih oglasa od strane institucija u smislu poništavanja i raspisivanja istog oglasa u zavisnosti od prijavljenih kandidata?

Pitanje postavljeno: 19.03.2018  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Sva pitanja po zakonima