Bariša Čolak

Ovo je profil iz mandata (2014)

8%
Broj pitanja: 39
Broj odgovora: 3
Stranka
HDZ BiH
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija
Bariša Čolak je rođen 1956. godine u Širokom Brijegu. Završio je Pravni fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Čolak je bio član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u više mandata, a njen predsjednik od 2002. do 2005. godine.
Izborna jedinica
Pozicija
Delegat

Pitanje: Kakvo je vaše mišljenje o izbjegličkoj krizi i da li smatrate da bi se BiH trebala više uključiti u pomaganje sirijskim izbjeglicama?

Pitanje postavljeno: 06.10.2015  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor: Izbjeglice kao ranjiva kategorija zasigurno trebaju našu pomoć i ljudsku ruku. Svjedoci smo naše nedavne prošlosti i situacija kada smo mi tražili utočište u zemljama izvan BiH. Međutim, ostaje pitanje kapaciteta, odnosno mogućnosti zemalja koje prihvaćaju izbjeglice, kolikom broju mogu pružiti utočište. Konkretno, BiH nije cilj ni odredište prema kojem se kreće izbjeglički val. Svi znamo da su to zemlje Europske Unije. U svakom slučaju BiH i u ovim okolnostima izbjeglicama koje su ušle na teritorij naše zemlje, a njih je veoma mali broj, daje svoj maksimum u pružanju pomoći. Naravno da postoje službe koje su zadužene za sustavno praćenje ove situacije i uvjeren sam da kvalitetno rade svoj posao.
Datum odgovora: 07.10.2015

Pitanje: Zašto treba da se dijelimo po jeziku zar već ionako nismo dovoljno podijeljeni? Zašto BHRT kao državna tv ne bude na jeziku Bosanskom kao što je u npr. Njemačkoj državna tv na njemačkom jeziku a u Njemačkoj žive i Kinezi, Turci,Slovenci, etc. zamislite da sad svi oni traže kanal na svom jeziku?! Z

Pitanje postavljeno: 07.06.2017  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja

Pitanje: Da li smatrate da program BHRT-a treba imati tri kanala - na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku?

Pitanje postavljeno: 11.02.2016  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prednacrt zakona o izmjeni i dopunama Zakona o javnom radiotelevizijskom servisu BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Moj odgovor je :"DA".Smatram da je to i potrebno, i legitimno, i ustavno. Najzad, Bosna i Hercegovina je država u kojoj žive tri konstitutivna naroda i ostali, pa su u tom kontekstu, u oblasti informiranja, tri kanala na jezicima konstitutivnih naroda jedan od pokazatelja ravnopravnosti. U prilog tome dodajem da je i Dom naroda donio Zaključak na 13.sjednici u kojemu se navodi da se Dom naroda, između ostaloga, zalaže za "...pravedno informiranje javnosti o svim događajima u Bosni i Hercegovini, ravnopravno na jezicima tri konstitutivna naroda, na tri kanala unutar Javnog RTV sustava, u duhu međunarodnih i europskih propisa i standarda, kao i Rezolucije Europskog parlamenta i odredaba Ustava Bosne i Hercegovine".


Datum odgovora: 23.02.2016

Pitanje: Da li smatrate da komercijalne banke trebaju izvršiti konverziju kredita iz švicarskih franaka (CHF) u konvertibilne marke (KM)?

Pitanje postavljeno: 17.11.2015  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor: Smatram da je dobar i poželjan svaki korak koji bi pomogao u rješavanju teške situacije u kojoj su senašli korisnici kredita u švicarskim francima.S obzirom na složenost problema, treba pristupiti temeljito i utvrditi zajedno sa svim zainteresiranim stranama, koji je to način i put.trenutno se razmatra Zakon o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke koji vidim kao početak bavljenja ovim složenim problemom, zbog čega sam i sam podržao Zakon u prvom čitanju.
Datum odgovora: 09.12.2015

Sva pitanja po zakonima