Fahrudin Radončić

Ovo je profil iz mandata (2014)

0%
Broj pitanja: 34
Broj odgovora: 0
Stranka
SBB
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija
Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine (BiH) i osnivač dnevnog lista „Avaz“ iz Sarajeva, rođen je 1957. godine u Ivangradu u Crnoj Gori. Osnovnu školu je završio u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću.
Izborna jedinica
FBIH
Pozicija
Delegat
Broj osvojenih glasova
201454

Pitanje: Gledajuci ovaj zakon o PIO zanima me sta ce bit s nama koji smo se skolovali i sada niti mozemo dobiti posao (nismo podobni) niti se mozemo penzionisati sa 56 godina zivota i 21 g i 9 mj staza. Ko nam moze pomoci?

Pitanje postavljeno: 07.01.2018  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje: Da li će Vaša stranka podržati prijedlog zakona o konverziji CHF-a?

Pitanje postavljeno: 27.11.2015  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja

Pitanje: Uz podršku ovakvom prijedlogu, uzet ću za pravo da ukažem na još neke suštinske izmene istog Zakona. Naime, odredbom odredbu člana 71. stav (1) tačka a) alineja 4) propisano je da radni odnos prestaje po sili zakona ako zbog izdražavanja kazne zatvora zaposlenik odsustvuje s rada duže od tri mjeseca i to danom stupanja na izdržavanja kazne. Dakle, bez obzira što je zaposlenik pravosnažno osuđen na kaznu zatvora zbog učinjenog krivičnog djela, u slučajevima da zbog nekih objaktivnih nemogućnosti ne stupi odmah na izdržavanje te kazne (npr. propust suda ili nedostatak smještajnih kapaciteta u zatvoru), poslodavac (država) mu ne može otkazati ugovor o radu.Imajući u vidu da je rad u institucijama BiH privilegija kakvu mnogi zloupotrebljavaju, cijenim da je potrebno bez odlaganja predložiti izmjenu u smislu da prestanak radnog odnosa po sili zakona nastupa odmah sa pravosnažnošću presude kojom je zaposleno oglašen krivim. Da li je uopće izvjesno očekivati ovakav, logičan i prijeko potreban prijedlog, u skorije vrijeme?

Pitanje postavljeno: 19.12.2017  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH - Maja Gasal-Vražalica

Vidi sva pitanja na zakonu

Pitanje: Da li smatrate da treba povećati minimalno trajanje godišnjeg odmora za zaposlene u institucijama BiH sa 18 na 20 radnih dana?

Pitanje postavljeno: 25.07.2017  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH - Maja Gasal-Vražalica

Vidi sva pitanja na zakonu

Sva pitanja po zakonima