Uputstvo za korištenje

Priručnik za korištenje web stranice javnarasprava.ba – korisnici

Priručnik za korištenje web stranice javnarasprava.ba – korisnici

Nakon što dođete na početnu stranicu www.javnarasprava.ba, prvi korak je da se ulogujete, tako što kliknete na Prijava u gornjem desnom uglu.

login-prva.png

Nakon toga, potrebno je kliknuti na dugme Facebook i proces prijave je završen. Ukoliko nemate Facebook nalog, potrebno je da kliknete na dugme Registracija, ispunite predviđena polja, te nakon toga kliknete na Prijava, i prijavite se sa svojom e-mail adresom.

prijava na sajt.png

javnarasprava.ba vam pruža mogućnosti interakcije sa parlamentarcima kroz tri modula. Javna rasprava je modul koji omogućava komunikaciju sa parlamentarcima o pitanjima koja se direktno tiču zakona koji su u proceduri u jednom od parlamenata na državnom i entitetskom nivou. Modul Pitaj parlamentarca omogućava postavljanje direktnih pitanja svim parlamentarcima na državnom ili entitetskom nivou u BiH, a modul Pokrenite peticiju pokretanje peticija koje će biti proslijeđene u jedan od parlamenata na državnom ili entitetskom nivou, u zavisnosti od preferencija korisnika.

moduli.png

1. Javna rasprava

Klikom na link Javna rasprava (označen crvenom bojom), otvarate taj modul. Odmah pri ulasku u modul možete odabrati koji Parlament vas interesuje, klikom na ime jednog od tri parlamenta.

Svaki parlament ima svoje istaknute teme i izdvojene zakone.

istaknute teme.png

izdvojeni zakoni.png

Ukoliko se zakon ili tema koja vas zanima ne nalazi među istaknutim zakonima ili temama, zakon je moguće naći putem Pretrage, gdje možete pretraživati zakone po parlamentu u kojem se nalaze, oblasti na koju se odnose i po naslovu ili opisu zakona.

pretraga.png

Ukoliko već na prvoj stranici vidite temu koja vam je interesantna, klikom na link sa imenom teme ili klinkom na link sa imenom zakona  dolazite na početnu stranicu zakona. Na ovoj stranici možete glasati ZA ili PROTIV zakona ili specifične teme koju zakon tretira, preuzeti cijeli tekst zakona, provjeriti njegov status, kao i postaviti pitanje parlamentarcima o ovom zakonu. (slika 8.)

Da biste glasali ZA ili PROTIV zakona ili istaknute teme, potrebno je kliknuti na dugme Glasaj (označena crvenom i žutom bojom), nakon kojeg vam se otvara popup prozor za glasanje. Pored opcija ZA ili PROTIV, moguće je upisati i vlastiti odgovor. (slika 10.)

Klikom na dugme Postavi pitanje (označeno zelenom bojom) otvara se popup prozor koji vam omogućava postavljanje predefinisanih ili vlastitih pitanja, istaknutim parlamentarcima ili parlamentarcima koje vi odaberete.

landing zakon.png

Ukoliko želite da postavite pitanje većem broju parlamentaraca, potrebno je kliknuti na link Izaberi ostale parlamentarce u popup prozoru i izabrati kojim parlamentarcima želite postaviti pitanje.

Želimo Vam ugodno korištenje platforme javnarasprava.ba.

popup.png

Da biste postavili predefinisano pitanje, potrebno je označiti check-box pored pitanja, a ukoliko želite postaviti vlastito pitanje, potrebno je unijeti tekst pitanja i kliknuti na dugme Postavi pitanje. Vaše pitanje će nakon toga biti proslijeđeno parlamentarcima koje ste odabrali.

2. Pitaj parlamentarca

Klikom na neki od linkova Pitaj parlamentarca otvara se modul za postavljanje pitanja parlamentarcima. Klikom na imena parlamenata u BiH birate određeni parlament, a nakon što odaberete parlament, birate parlamentarca kojem želite postaviti pitanje.

Nakon što kliknete na ime parlamentarca, otvara se njegov profil na javnarasprava.ba.

profil parlamentarac.png

Klikom na dugme Postavi direktno pitanje parlamentarcu (označeno crvenom bojom) otvara se popup prozor u kojem upisujete svoje pitanje, a klikom na dugme Postavi pitanje pitanje se šalje parlamentarcu.

popup 2.png