Samer Rešidat

Ovo je profil iz mandata (2018)

69%
Broj pitanja: 13
Broj odgovora: 9
Stranka
DF
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Samer Rešidat rođen je 1971. godine, dugogodišnji je privredni radnik i vlasnik turističke agencije "Sol Azur" iz Sarajeva. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu, a studirao je u Jordanu. Predsjednik je Kantonalnog odbora Demokratske fronte.

Posjeduje mnogobrojne nagrade za svoj rad, a 2005. godine Ministarstvo turizma Tunisa mu je dodjelilo specijalnu nagradu za uspjehe postignute na polju promocije turističke ponude Tunisa. Vlasnik je titule najmenadžer regiona jugoistočne i srednje Evrope za uspješno poslovanje i vođenje kompanija u turizmu. Govori dva jezika engleski i arapski.

Izborna jedinica
411
Pozicija
Zastupnik
Broj osvojenih glasova
4469

Pitanje: Pozz , kada će biti smijenjen direktor agencije za oduzetu imovinu , te biti naložena revizija agencije ? Izvještaj je odavno oboren , a da ste pročitali sve izvještaje do sad svi bi bili oboreni te i uočili krađu Federacije ! Lp

Pitanje postavljeno: 08.07.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Postovani, 

Parlament nije taj koji smjenjuje niti imenuje direktore javnih preduzeca, agencija ili ostalih subjekata koji su u vlasnistvu FBIH.

To je iskljucivo u nadleznosti Vlade FBIH.  Parlamentarci  dobijaju maretijale tj njihove izvjestaje o kojima se na sjednici Parlamnta ocituju. 

Obzirom da na Vase pitanje ne mogu dati odgovor predlazem da ovo pitanje uputite Vladi FBIH.

S postovanjem


Datum odgovora: 09.07.2021

Pitanje: Kada će Bosna i Hercegovina kupiti dovoljan broj vakcina za masovnu imunizaciju protiv COVID 19 i zašto to dosada nije učinila ?

Pitanje postavljeno: 21.05.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Na jucerasnjoj sjednici postavili smo isto pitanje predstavnicima izvrsne vlasti i nismo dobili odgovor. Federalno ministarstvo zdravstva je reklo da su u toku pregovori ali tacne datume nije moglo da kaze.

Sto se tice nabavke na drzavnom nivou tu informaciju nemamo mada smo u vise navrata trazili da nam odgovore zasto su zakazali svi mehanizmi oko pomenute nabavke. Iskreno se nadamo da ce se u skorijem periodu krenutu sa masovnom imunizacijom.


Datum odgovora: 27.05.2021

Sva direktna pitanja

Pitanje: Poštovani, pitanje se odnosi na član 6 stav (1) tačka (a) i (c) Nacrta Zakona. Naime, Nacrtom Zakona je propisano da radi ostvarivanja prava na doživotnu naknadu sportista treba da ispunjava između ostalog i (a) da ima navršenih 40 godina starosti, (c) da je kategorisan kao zaslužni sportista BiH, a što je direktno vezano za član 2 stav (1) tačka (b) ovog Nacrta Zakona. Članom 3. stav (1) tačka (a) Pravilnika o kategorizaciji sportista na nivou BiH sportisti su kategorisani prema određenim kategorijama, odnosno vrstom osvojene medalje na takmičenjima. Također, članom 6 istog Pravilnika kategorisani sportisti ostvaruju pravo na naknadu ukoliko su dobili rješenje o kategorizaciji i to:a) Zaslužni sportisti iz člana 3. stav (1) tačka a) ovog pravilnika ostvaruju pravo na jednokratnu novčanu nagradu na godišnjem nivou nakon što ispune uvjete za odlazak u penziju u skladu sa odredbama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju, odnosno da bi dobili traženu potvrdu o kategorizaciji sportista treba da ima navršenih 65 godina starosti, što je u direktnoj koliziji sa članom 6 stav (1) tačka (a) Nacrta Zakona u kojem se kaže da vrhunski sportista ima pravo na doživotnu sportsku naknadu ukoliko ima navršenih 40 godina starosti. Molim da to razmotrite, te da se na vrijeme otklone nepravilnosti. Hvala.

Pitanje postavljeno: 30.05.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Nacrt zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportistima u FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Postovani, hvala Vam sto ste poslali primjedbu. Obzirom da je ovo nacrt imacemo prilike da ucestvujemo u njegovoj izradi. 

Srdacan pozdrav 


Datum odgovora: 30.05.2022

Pitanje: Da li se slažete da je potrebno izjednačiti koeficijente za osvojenu medalju na Paraolimpijskim igrama sa osvojenom medaljom na Olimpijskim igrama i na taj način otkloniti diskriminaciju osoba sa invaliditetom? Ovo je definitivno Zakon kojeg bi trebalo donijeti. S tim da je u Nacrtu zakona napravljena jedna greška. U samom “Nacrtu zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportistima u FBiH”, tačnije u članu 10. stav 3. zakona vrši diskriminacija osoba s invaliditetom i krši se njihovo pravo na jednakost koje im garantuje „Povelja Evropske unije o temeljnim pravima“ u članu 21. stav 1., gdje se navodi sljedeće „Zabranjuje se svaka diskriminacija na bilo kojoj osnovi kao što je spol, rasa, boja kože, etničko ili socijalno podrijetlo, genetske osobine, jezik, religija ili uvjerenje, političko ili bilo kakvo drugo mišljenje, pripadnost nacionalnoj manjini, imovina, rođenje, invaliditet, dob ili spolna orijentacija.“Dakle u članu 10. nacrta Zakona u kojem se definišu Koeficijenti za obračun doživotne mjesečne naknade, a u stavu 3. ovog Člana jasno je napravljena razlika u koeficijentu za Olimpijske igre i Paraolimpijske igre. Koeficijenti su utvrđeni bazirajući se na staroj kategorizaciji sportista koja je također svojim odredbama diskriminisala osobe sa invaliditetom, međutim nekoliko dana nakon dostavljanja nacrta Zakona Vladi FBiH, Vlada je na sjednici održanoj 03.02.2022. godine izmijenila „Uredbu o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrade sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz FBiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na međunarodnim takmičenjima“, a koja u sebi sadrži novu kategorizaciju sportista u kojoj su na inicijativu Paraolimpijskog komiteta BiH izjednačene nagrade za ostvarene sportske rezultate na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Na ovaj način je otklonjena diskriminacija osoba sa invaliditetom u navedenoj Uredbi.Nadamo se da će u konačnici Nacrt Zakona i sam Zakon biti izjednačen sa novom Uredbom i na taj način ispravljena diskriminacija koja se sigurni smo nije namjerno napravila u nacrtu Zakona.Sve pohvale predlagačima što se konačno pokrenulo ovo pitanje, koje je već godinama unazad uređeno u susjednim nam državama.

Pitanje postavljeno: 26.05.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Nacrt zakona o doživotnoj mjesečnoj naknadi zaslužnim sportistima u FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Postovani, apsolutno se slazem sa Vama i mojom diskusijom cu podrzati Vase primjedbe.

lp


Datum odgovora: 27.05.2022

Sva pitanja po zakonima