Zagorka Grahovac

100%
Broj pitanja: 1
Broj odgovora: 1
Stranka
Za pravdu i red - Lista Nebojše Vukanovića
Parlament
Narodna Skupština RS
Dom parlamenta
Narodna Skupština
Kratka biografija
Zagorka Grahovac je profesorica engleskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru „Aleksa Šantić“ u Nevesinju. Rođena je u Mostaru 3.10.1977. godine, a trenutno živi u Nevesinju. 
Ovlašteni je sudski tumač za engleski jezik. Rođena je u Mostaru, a osnovnu i srednju školu završila je u Nevesinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću diplomirala je na Odsjeku za engleski jezik i književnost.
Izborna jedinica
9
Pozicija
Broj osvojenih glasova
960

Pitanje: Trudnica sam, od 1.4.2024.nadam se na porodiljskom bolovanju. Nije mi jasno kako ce se obracunati moja plata jer nas iz prosvjete nigdje nema preciziranih zakonima. Ja sam cjelu prethodnu skolsku godinu bila na 40% norme u drugoj skoli, a na 60% u mojoj maticnoj gdje sam vec 7 godina zaposlena na neodredjeno vrijeme na punu normu. Medjutim kako nisam imala normu, dopunu sam vrsila u drigoj skoli kao tehnoloski visak uz sporazum, a zatim sam ove skolske godine dobila punu noemu u svojoj maticnoj skoli. Kako mi je receno meni ce se prosjek racunati 7 mjeseci ove pune plate, a 11 mjeseci nepune, tj samo 60% jer mi je sad jedini poslodavac maticna skola. Zakon o radu pominje samo platu, ali ne i poslodavca dok refundacija ide samo preko poslodavca sto mi je sad samo jedna. Mislim da su time ugrozena moja prava. Kome se dalje obratiti i sta ciniti?

Pitanje postavljeno: 15.12.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Poštovana, ovako kako ste opisali situaciju i ja sam mišljenja da su vam ugrožena prava. Naime, kako radim u prosvjeti i sama sam bila u sličnoj situaciji prilikom odlaska na porodiljsko bolovanje međutim oba poslodavca su mi uplaćivala refundaciju srazmjerno broju časova koje sam imala u svakoj školi te sam mišljenja da biste i vi trebali imati ista prava. Kod vas je situacija specifična jer više niste u radnom odnosu u drugoj školi u kojoj ste dopunjavali normu ali bez obzira na to ne biste smjeli biti oštećeni jer ste svih 18 mjeseci radili punu normu te bi i taj dio koji ste dopunjavali u drugoj školi trebao da ulazi u prosjek.  Ja sam u diskusiji o izmjenama zakona dobila uvjeravanja od gospodina Šeranića da ovaj zakon neće ni na koji način oštetiti korisnike te da mu je cilj samo da spriječi zloupotrebe. Iz vašeg obraćanja mi je  nejasno kakav ste tačno ugovor imali potpisan sa drugom školom u kojoj ste dopunjavali normu kao i od koga ste dobili informaciju o ovakvom obračunu plate. Predlažem da iskopirate ugovore koje imate sa obje škole te da tražite iz obje škole potvrde o prosječnim primanjima  koje ste imali za traženi period i uz propratno pismo  kojim objašnjavate situaciju pošaljete sve na Odbor za predstavke projedloge i društveni nadzor kojim ja rukovodim pa ćemo uputiti vašu predstavku nadležnim organima na izjašnjenje. Ja ću u međuvremenu postaviti i poslaničko pitanje vezano za vašu situaciju te se nadam da ćete dobiti zadovoljavajući odgovor prije odlaska na porodiljsko  bolovanje. Molila bih Vas da sve pošaljete i meni privatno na adresu [email protected] kako bih mogla detaljno pogledati o čemu se radi. Srdačan pozdrav!

                                                                                                                   Zagorka Grahovac 


Datum odgovora: 18.12.2023

Sva direktna pitanja