Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske
100%
Za: 1 Protiv: 0

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

04.01.2023.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Vlada RS
Vrsta procedure: Hitna
Oblast zakona: Ekonomija
Status: Usvojen

Razlog za donošenje Prijedloga, kako navodi predlagač, odnosi se na povećanje plate za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) čija je neto plata ispod prosječne neto plate zaposlenih isplaćene u 2022. godini u RS. 

Predlaže se da se platni koeficijenti uvećaju u procentu od pet posto s ciljem poboljšanja materijalnog položaja ove kategorije radnika, a u skladu sa sporazumom između Vlade RS i Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS.

Povećanjem plata utiče se i na ekonomski rast, poslovanje i privredu RS, jer porastom plata i primanja ove kategorije zaposlenih raste i platežna moć, jača se potrošačko društvo, a samim tim poboljšava cjelokupan poslovni ambijent u RS.

Prijedlog zakona imat će pozitivan ekonomsko-socijalni uticaj, jer će se kroz uvećanje platnih koeficijenata ove kategorije zaposlenih radnika poboljšati i njihov životni standard i pozitivno uticati na veću motivisanost i zadovoljstvo zaposlenih pri obavljanju redovnih radnih zadataka i poslova.

Prijedlog će imati uticaj i na budžet RS, jer će za sprovođenje ovog zakona biti potrebno izdvojiti dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1.065.636 KM na godišnjem nivou.


Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Uvećanje platnih koeficijenata u procentu od pet posto

  Predlaže se da se platni koeficijenti uvećaju u procentu od pet posto s ciljem poboljšanja materijalnog položaja ove kategorije radnika, a u skladu sa sporazumom između Vlade Republike Srpske i Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS. Povećanjem plata utiče se i na ekonomski rast, poslovanje i privredu RS, jer porastom plata i primanja ove kategorije zaposlenih raste i platežna moć, jača se potrošačko društvo, a samim tim poboljšava cjelokupan poslovni ambijent u RS. Fotografija: pexels.com

  100%
  Za: 1 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


 • Povećanje plata i uticaj na budžet Republike Srpske

  Prijedlog će imati uticaj i na budžet RS, jer će za sprovođenje ovog zakona biti potrebno izdvojiti dodatna finansijska sredstva u iznosu od 1.065.636 KM na godišnjem nivou. Fotografija: opcinabuzim.ba

  100%
  Za: 1 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 1 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Zagorka Grahovac

Sa 3 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu RS