Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske
100%
Za: 1 Protiv: 0

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

04.01.2023.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Vlada RS
Vrsta procedure: Hitna
Oblast zakona: Ekonomija
Status: Usvojen

Ovim zakonom, kako navodi predlagač, uticat će se na povećanje plata za zaposlene čija je neto plata ispod prosječne neto plate u Republici Srpskoj (RS) tako da se platni koeficijenti uvećavaju u procentu od pet posto, a u skladu sa sporazumom između Vlade RS i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS i ostalih reprezentativnih sindikata. 

Izmjene ovog zakona predstavljaju jednu od mjera Vlade RS koja doprinosi privrednom rastu i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture u RS.

Povećanjem plata utiče se i na ekonomski rast, poslovanje i privredu RS, jer porastom plata i primanja ove kategorije zaposlenih raste i platežna moć, jača se potrošačko društvo, te će se poboljšati životni standard i pozitivno će se uticati na veću motivisanost i zadovoljstvo zaposlenih pri obavljanju redovnih radnih zadataka i poslova.

Kada je riječ o uticaju na javni budžet, navedeni prijedlog imat će uticaja na budžet RS, jer će za sprovođenje zakona biti potrebno izdvojiti dodatna finansijska sredstva u procijenjenom iznosu od 250.000 KM za 2023. godinu.


Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Bolji ekonomsko-socijalni položaj zaposlenih

  Povećanjem plata utiče se i na ekonomski rast, poslovanje i privredu Republike Srpske, jer porastom plata i primanja ove kategorije zaposlenih raste i platežna moć, jača se potrošačko društvo, te će se poboljšati životni standard i pozitivno će se uticati na veću motivisanost i zadovoljstvo zaposlenih pri obavljanju redovnih radnih zadataka i poslova. Fotografija: np.rs.ba

  100%
  Za: 1 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


 • Uvećanje platnog koeficijenta

  Ovim zakonom uticat će se na povećanje plata za zaposlene čija je neto plata ispod prosječne neto plate u Republici Srpskoj tako da se platni koeficijenti uvećavaju u procentu od pet posto, a u skladu sa sporazumom između Vlade Republike Srpske i Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS i ostalih reprezentativnih sindikata. Izmjene ovog zakona predstavljaju jednu od mjera Vlade RS koja doprinosi privrednom rastu i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u ustanovama kulture u RS. Fotografija: pexels.com

  100%
  Za: 1 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 1 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Zagorka Grahovac

Sa 3 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu RS