Zakon o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS
100%
Za: 2 Protiv: 0

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

04.01.2023.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Vlada RS
Vrsta procedure: Hitna
Oblast zakona: Socijalna politka
Status: Usvojen

Predlagač ovim prijedlogom zakona pruža podršku nezaposlenom roditelju četvero i više djece za ostvarivanje prava na novčano primanje u iznosu od najmanje 750 KM. Ovo pravo ustanovljeno je radi podrške toj kategoriji stanovništva, koja je ugrožena zbog poremećaja na globalnom tržištu rada i njihove refleksije na tržište rada u Republici Srpskoj (RS). Ovo je uzrokovano iscrpljujućom i dugotrajnom pandemijom koronavirusa i oboljenja Covid-19, koji su negativno uticali na radni i socijalni status radno sposobnog stanovništva RS, a posebno na socijalni status porodica s četvero i više djece. 

Namjera Vlade RS jeste da se nezaposlenom roditelju četvero i više djece, pored prava na novčano primanje u nominalnom iznosu, omoguće i prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja koja se ostvaruju na osnovu uplate doprinosa. Da bi se ova prava ostvarila, istovremeno s tim zakonom potrebno je stvoriti pravni osnov za uplatu doprinosa, zbog čega je i predložen ovaj zakon. Zakonom o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju stvara se pravni osnov u sistemu obaveznog osiguranja za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje. 

Za sprovođenje ovog zakona potrebna su sredstva iz budžeta RS od oko 13.000.000 KM za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.


Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Prava na novčano primanje roditelju četvero i više djece u RS

  Osiguranikom u obaveznom osiguranju smatra se i korisnik prava na novčano primanje u skladu s propisom kojim se uređuju prava nezaposlenog roditelja četvero i više djece u RS za vrijeme korištenja novčanog primanja za koji je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje. Fotografija: raport.ba

  0%
  Za: 0 Protiv: 0

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Aco Stanišić
DEMOS
Poslanik
Bobana Ćibić
NPS
Poslanica
Dragomir Vasić
SDS
Poslanik
Mirsad Duratović
PzD - SDP/SDA/DF
Poslanik
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 1 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Zagorka Grahovac

Sa 4 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama RS