Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu RS
100%
Za: 1 Protiv: 0

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

05.02.2023.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Vlada RS
Vrsta procedure: Redovna
Oblast zakona: Ekonomija
Status: Usvojen

Ovim zakonom izvršeno je tehničko uređivanje zakona i izmjena određenih pojmova, a uz to se propisuje i donošenje Programa uzgoja pčela, normiraju se edukacija o značaju pčelarstva, uslovi za obavljanje selekcije, uzgoja i reprodukcije pčelinjih matica rodonačelnica, uslovi za registraciju pčelara i pčelinjih zajednica, zatim obaveze subjekata u sektoru pčelarstva te načini i rokovi dostavljanja podataka o brojnom stanju pčelinjih zajednica, a smanjene su i novčane kazne i dodane nove kaznene odredbe.


Nacrt zakona o pčelarstvu Republike Srpske (RS) usvojen je na 21. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 27.4.2022. godine te je upućen na javnu raspravu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS (u daljem tekstu: Ministarstvo) organizovalo je javne rasprave koje su se sprovodile od 20. maja 2022. godine do 9. juna 2022. godine u sljedećim jedinicama lokalne samouprave: Doboj, Trebinje, Istočno Sarajevo, Bijeljina, Banja Luka i Prijedor.

U odnosu na Nacrt, Prijedlog zakona razlikuje se po jednom članu. Novi član 6. Prijedloga zakona dopunjava član 8. važećeg zakona. Isti se odnosi na definisanje, odnosno povećanje minimalne udaljenost vazdušnom linijom između dva pokretna pčelinjaka i međusobne udaljenosti između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka. Ova primjedba prihvaćena je zbog sprečavanja i širenja zaraznih bolesti pčela i zaštite pčelinjaka na određenim lokalitetima radi lakšeg čuvanja biodiverziteta u prirodi.

Na javnim raspravama date su još dvije primjedbe i sugestije, koje nisu usvojene, a koje se tiču terminološkog usklađivanja pojmova te urbanog pčelarstva. 


U sekciji “Detaljnije” možete čitati o svim izmjenama i dopunama ovog zakona.

Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Minimalna udaljenost pokretnih pčelinjaka

  Predlaže se da minimalna udaljenost između dva pokretna pčelinjaka mora biti veća od 500 metara međusobne udaljenosti vazdušnom linijom i 500 metara između stacioniranog i pokretnog pčelinjaka. Fotografija: freepik.com

  0%
  Za: 0 Protiv: 0

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Boris Pašalić
SNSD
Poslanik u NSRS
Nikolina Šljivić
DNS
Poslanica u NSRS
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 1 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Zagorka Grahovac

Sa 3 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljstvu RS