Zlatko Miletić

100%
Broj pitanja: 19
Broj odgovora: 19
Stranka
DF
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Zlatko Miletić rođen je 1966. godine u Sarajevu, a Vojnu akademiju završio je u Beogradu i Sarajevu. Na mjestu Generalnog sekretara Demokratske Fronte je od decembra 2015. godine. Tokom 1996. godine bio je pomoćnik ministra za politiku, portparol, šef JPS-a u Federalnoj upravi policije, sve do 2002. godine kada postaje šef za borbu protiv terorizma u BiH i savjetnik za sigurnost Predsjedavajućeg Vijeća ministara. U decembru 2010. godine imenovan je za izvršnog direktora Agencije šefova policija jugoistočne Europe. Od maja 2013. do maja 2015. godine bio je Ambasador BiH at large pri Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za pitanja i borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, odakle je došao na mjesto Savjetnika u kabinetu Ministra sigurnosti BiH. Nakon izbora 2018. godine dobija poziciju delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Izborna jedinica
Pozicija
Delegat u Domu naroda BiH

Pitanje: Kada ćete smanjiti porez na osnovne životne namirnice, npr. hranu, na 7%, kao što to rade zemlje Evropske unije?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, zaista je teško odgovoriti na ovo pitanje iako sam i ja zagovornik da zbog siromaštva većine građana u BiZ pojedine proizvode treba potpuno osloboditi poreza znači postotak 0, kao što su kruh , mlijeko, brasno, ulje i sl, proizvode za njegu i higijenu beba itd a istovremeno dodatno oporezovati luksuzne proizvode npr automobile nakit , krznene proizvode, itd. Međutim pta predstavlja problem, nadležne institucije prije svega Ministarstvo finansijs i trezora, Uprava za indirektno oporezivanje pa i neki međunarodni predstavnici smatraju da je neophodno potrebno zadržati jedinstvenu stopu u kontekstu ugrožavanja fisklnog sistema BiH što meni pravo da vam kažem ne djeluje previše uvjerljivi..Bez obzira na navedeno mišljenja sam da treba uvesti različite stope kako i predlažete ali vas molim da s obzirom na činjenicu da ja nisam stručnjak iz oblasti ekonomije i finansijs da se obratite nekom od zastupnika te struke a ima ih nekoliko da opet pokrenu incijativu oko uvođenja difereniranih stopa poreza na način od koga bi više koristi imali građani BiH u kontekstu smanjenja stope siromaštva u BiH.


Datum odgovora: 29.10.2021