Sredoje Nović

0%
Broj pitanja: 0
Broj odgovora: 0
Stranka
SNSD
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Sredoje Nović rođen je 1947. godine u mjestu Donji Detlak kod Dervente. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. gdje je 12 godina kasnije i magistrirao. 

U Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) učlanio se uoči preuzimanja funkcije državnog ministra civilnih poslova 2007. godine. Istovremeno je postao član Glavnog i Izvršnog odbora stranke. Nović je najveći dio karijere proveo u policijskim i sigurnosnim službama. Prvi posao dobio je 1970. godine u kragujevačkoj “Crvenoj zastavi”, a dvije godine kasnije zaposlio se u SUP Republike BiH, gdje ostaje tri godine. Potom postaje sekretar za zaštitu ustavnog poretka u Predsjedništvu BiH, a 1983. godine pomoćnik sekretara za unutrašnje poslove republičkog SUP-a. S ove pozicije prelazi na mjesto podsekretara Službe državne bezbjednosti BiH 1989. godine.

Tokom rata seli se u Banju Luku gdje radi kao komercijalni direktor u privatnoj firmi i profesor u Srednjoj školi unutrašnjih poslova. Nović je 1998. godine imenovan za načelnika Službe državne bezbjednosti Republike Srpske (RS). Nikada nije bio kandidat na izborima, ali je tri puta biran za ministra: prvi put 1998. za ministra policije RS, a potom i 2007. te 2012. godine za državnog ministra civilnih poslova.

U međuvremenu, od 2002. do 2007. godine, bio je prvi direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Na Općim izborima 2014. godine nije bio kandidat. Naknadno je delegiran u državni Dom naroda. Isto se ponovilo 2019. godine.


Izborna jedinica
Pozicija
Stranica 0 od 0