Senad Šepić

Ovo je profil iz mandata (2014)

95%
Broj pitanja: 75
Broj odgovora: 71
Stranka
Nezavisni blok
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Senad Šepić je rođen 1977. godine u Cazinu. Diplomirao je historiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2003. godine, a 2012. godine magistrirao na Pravnom fakultetu. Bio je član stranke SDA od 1995. do 2017. godine. Predsjednik Asocijacije mladih SDA-a i član Predsjedništva SDA-a je bio od 2001. do 2009. godine, a 2009 godine biva izabran za potpredsjednika Stranke što je bio narednih šest godina. Za predsjednika OO SDA Cazin je izabran u aprilu 2015. godine i tu funkciju obavljao do isključenja iz stranke. Bio je osnivač i direktor Političke akademije SDA.

Zbog javnog zagovaranja demokratizacije stranke i protivljenja unutarstranačkim izbornim manipulacijama, biva isključen iz SDA u aprilu 2017. godine.

U septembru 2017. godine, na Osnivačkoj skupštini novog političkog projekta u BiH – Nezavisni blok, biva izabran za Predsjednika.

Izborna jedinica
IZBORNA JEDINICA 1
Pozicija
Zastupnik
Broj osvojenih glasova
15517

Pitanje: PostovanjeOvo pitanje nije direktno politicko pitanje ali mozda mozete odgovoriti. Zivim van BiH od pocetka rata ali svakodnevno pratim dogadjaje u BiH. Da li smatrate da je "okej" da osobe iz dijaspore se politicki angazuju u BiH i ako nisu proveli vecinu svog zivota u maticnoj drzavi? Pitam jer u BiH je drustvo podjeljeno po pitanju dijaspore. Neki ih vole, drugi ne vole. Hvala vam na vasem trudu i zalaganju!

Pitanje postavljeno: 09.03.2018  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Smatram da dijaspora mora imati značajniju ulogu i mogućnosti uticaja na procese donošenja odluka u BiH i izgradnji države.

Svakako da će preovlađujuću ulogu i šansu za upravljanje procesima imati oni koji svakodnevno žive u BiH ali i aktivni predstavnici dijaspore moraju imati svoj prostor i mogućnosti da doprinesu da zajedno izgradimo našu domovinu.

U novom političkom projektu koji predvodim, Nezavisnom bloku posebno mjesto ima upravo izgradnja novog partnerskog odnosa sa bh dijasporom u kojem 12 konkretnih mjera prezentira ovaj pristup i politiku.

Pozivam Vas da se na www.nezavisniblok.ba upoznate sa istim.

Puno sreće i sve najbolje.


Datum odgovora: 05.06.2018

Pitanje: Pozdrav. Kako gledate na odlazak omladine i starijih iz BiH? I kako bi vi rjesili taj problem?

Pitanje postavljeno: 02.03.2018  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

To je jedno od najvažnijih pitanja.

U zadnje tri godine rada u Parlamentu BiH, preko 10 puta sam upućivao inicijative, tražio raspravu i uvrštavanje ove tačke dnevnog reda na sjednicu ali nikada do sada parlamentarna većina tj. Kolegij koji kreira dnevni red nije to htio uvrsititi.

Trenutno čekam materijale Vijeća ministara i očekujem raspravu na ovu temu na narednim sjednicama.

Ovo pitanje se jedino može riješiti promjenom politike u BiH, vraćanjem povjerenja u institucije i perspektive u BiH a to je i temelj na kojem radim čitav niz mjera u ovoj oblasti za koju želim da je u raspravi potvrdi i Parlament i izvršna vlast.


Datum odgovora: 05.06.2018

Sva direktna pitanja

Pitanje: Pozdrav uz poštovanje svih.Molim odgovor na pitanje.Zašto do sada niste jače radili na ovom krucijalnom zakonu kao i zakonu o oduzimanju nelegalno stečene imovine .Mislim da zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine kao i mnogi drugi nemaju snagu jer se ne izvršavaju tj i nema takvih procesa odnosno ne pokrecu se (mogucnost anonimne prijave ?) jer ne postoji izvrsna volja vladajucih .Jedino se koristi kod klasicnih kriminalaca (droga ,pljacke) a ne kod direktora i politicara. Jedan prijedlog...zašto rezultati konkursa nisu obavezno javni i da se nakon razotkrivanja izvršioca zapošljavanja preko veze obavezno pokreću ne disciplinski ,prekršajni nego krivični postupci Drugo zasto nema obaveze transparentnosti u svim zakonima i prijedlozima zakona.Transparentnost je SVE.Takođe molim Vas poslanike da radite na smirivanju tenzija a ne na huškačku. Posebno cijenim Gosp.Dijanu i Šepića radi suprotstavljanja vladajućim uz nadu da ce biti promjena na bolje a razočaran sam Arnautom koji je s Sda porobio zakonom o radu sve radnike i pretvara ih u roblje kao i skrivanjem "boraca"Hvala

Pitanje postavljeno: 17.07.2018  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH - Bojić, Rančić, Emrić, Zelenika, Arnaut, Magazinović, Šepić, Gasal-Vražalica

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Hvala na podršci i razumijevanju trudim se da svoj posao radim odgovorno.

Vezano za pitanja, slažem se da je potrebno da se uvede ta vrsta trasparentnosti i da rezultati budu javni sto i jeste ovaj profil politickog projekta koji predvodim i s kojim zelimo da izgradimo jake institucije koje ce moci izgraditi drustvo jednakih sansi za sve.


Datum odgovora: 26.07.2018

Pitanje: Slažete li se s tim da rukovodstvo BHDCA treba imati ograničen mandat?

Pitanje postavljeno: 23.11.2017  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine - Aleksandra Pandurević

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Da.


Datum odgovora: 23.02.2018

Sva pitanja po zakonima