Šemsudin Mehmedović

100%
Broj pitanja: 9
Broj odgovora: 9
Stranka
SDA
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1961. godine u Lepenici pored Tešnja. Sa suprugom Mevlom ima kćerku Sadinu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci 1983. godine, a potom se zapošljava u preduzeću Unico filter Tešanj, gdje radi do 1991. godine. Tokom rata je bio načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju. Nakon rata postaje ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Na ovoj funkciji je ostao do 1998. godine, kada je imenovan za ministra prometa i komunikacija u kantonalnoj vladi. Također, od 1996. bio je i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a 2006. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Četiri godine kasnije ponovo je izabran u isti parlament. Mehmedović je u oktobru 2014. po treći put izabran za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH. Isto je ponovio i 2018. godine.
Izborna jedinica
514
Pozicija
Broj osvojenih glasova
30517

Pitanje: Kada će Bosna i Hercegovina kupiti dovoljan broj vakcina za masovnu imunizaciju i zašto to dosada nije učinila ?

Pitanje postavljeno: 14.05.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni

Hvala na pitanju koje je aktualno, obzirom na epidemiolosko stanje u Bosni i Hercegovini.

VM je na vrijeme pokrenulo postupak nabavke i ugovaranja dovoljnog broja vakcina za masovnu imunizaciju stanovnika Bosne i Hercegovine, bez obzira na sve prepreke i izazove koje je imalo na tom putu. Uplaceni su avansi za nabavku, ali je proces nabavke trajao nedopustivo dugo, kao i u nekoliko drugih evropskih zemalja. Obzirom na stanje u cijelom svijetu te propagandni rat koji se vodi u farmaceutskoj industriji, kao i prioritete onih koji su vlasnici fondova koji razvijaju cjepivo, Bosna je ipak uspjela u velikom procentu obezbijediti značajan broj cjepiva. Naravno da ne možemo biti zadovoljni sve dok i jedan građanin BiH koji zeli biti cijepljen to ne bude uradio, ali kljucno je postici da je bolest pod kontrolom odnosno da se broj zaraženih smanjuje.

BiH ima i svoj specifikum, jer se kao nabavljaci pojavljuju entiteti, pa čak i kantoni, sto je usporavalo cijeli sistem nabavke, te stoga je politička nestabilnost u BiH umnogome doprinjela da nije na vrijeme započeo proces masovnog cijepljenja protiv COVIDA 19.

Nadam se da ce u skorije vrijeme stanje sa ovom opakom bolescu biti jos bolje nego danas.

Hvala


Datum odgovora: 17.05.2021

Pitanje: Poštovani, Počinje EP u rukometu, kada će doći na red Zakon o sportu, kojim će biti trajno riješeno finansiranje seniorskih reprezentacija, da se više ne brukamo?LP

Pitanje postavljeno: 08.01.2020  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni

Okvirni Zakon o sportu je usvojen, ali opstrukcije u njegovom provođenju su naša svakodnevica, i pojava u drustvu, stoga slobodno mi napisite u mailu na sto konkretno mislite i koji su problemi u implementaciji istog, pa cu Vam rado odgovoriti.

Hvala i pozz


Datum odgovora: 11.01.2021

Sva direktna pitanja

Pitanje: Smatrate li da mandat osvojen na općim izborima treba pripadati izabranom kandidatu ili političkoj stranci, koaliciji odnosno listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi?

Pitanje postavljeno: 13.07.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Uvazeni

Smatram da bi bilo demokratski  da mandat treba pripadati izabranom kandidatu ako je imao "kretanje" po listi...tj ako je osvojio min 20% preferencijalnih glasova koje je osvojila stranka ili koalicija.

Ukoliko je kandidat osvojio manje od navedenog onda bi bilo korektno da mandat pripadne stranci ili koaliciji koja ga je kandidirala.

Pozz


Datum odgovora: 16.07.2021

Sva pitanja po zakonima