Šemsudin Mehmedović

100%
Broj pitanja: 5
Broj odgovora: 5
Stranka
SDA
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1961. godine u Lepenici pored Tešnja. Sa suprugom Mevlom ima kćerku Sadinu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci 1983. godine, a potom se zapošljava u preduzeću Unico filter Tešanj, gdje radi do 1991. godine. Tokom rata je bio načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju. Nakon rata postaje ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Na ovoj funkciji je ostao do 1998. godine, kada je imenovan za ministra prometa i komunikacija u kantonalnoj vladi. Također, od 1996. bio je i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a 2006. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Četiri godine kasnije ponovo je izabran u isti parlament. Mehmedović je u oktobru 2014. po treći put izabran za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH. Isto je ponovio i 2018. godine.
Izborna jedinica
514
Pozicija
Broj osvojenih glasova
30517

Pitanje: Selam, Prije svega želim naglasiti da ću ovo pitanje postaviti svima onima za koje smatram da su prije svega pošteni ljudi, pa tek onda političari.Kako je moguće da u državi koja ima negativan prirodni priraštaj u proceduru ide zakon koji izjednačuje poreski tretman samca i roditelja koji ima 5 djece?Ja vas molim da sa svoje pozicije poduzmete sve što je u vašoj moći da ne dozvolite usvajanje zakona u kojem poreski odbitak iznosi 700 KM, kako za samce, tako i za rotitelje koji imaju djecu.Hvala!

Pitanje postavljeno: 03.10.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni!

Hvala na postavljenom pitanju, koje nije u nadleznosti PSBiH, te ću isto proslijediti kolegama u Parlamentu Federacije BiH.

Svakako cijenim da ste u pravu!

Pozz


Datum odgovora: 15.10.2019

Pitanje: Poštovani,u vezi retroaktivnog poreza za freelancere - kakav je smisao prikupiti stotinjak hiljada maraka i proizvesti drastične negativne efekte koji će se direktno odraziti na odlazak mladih i obrazovanih. Da li ste svjesni da školovanje samo jednog inžinjera elektrotehnike ili doktora košta državu koliko ukupna sredstva prikupljena retroaktivnom naplatom poreza od freelancera koja će dovesti do ne jednog nego čitave lavine napuštanja BiH zbog negativne klime koje će ovakav stav prouzročiti. Ima li iko od vas stratešku viziju, ili se radi o 'uzmi danas što ti se može, a poslije - potop.Srdačan pozdrav.

Pitanje postavljeno: 28.02.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni!

Na ovo i slicna pitanja sam odgovarao ranije, sto direktno sto javno,  i nije pitanje već konstatacije i ocjene, sa kojima se i ne slazem, a neke stoje.

Hvala na javljanju!


Datum odgovora: 12.03.2019

Pitanje: Poštovani, zašto se ništa nije radilo na implementaciji presude iz 2007. godine, koja je kaže da je RS kriva za genocid u R.BiH. Ta presuda nije važna samo zbog osude pravog krivca, nego i zbog potvrde prava kontinuiteta R.BiH i diskontinuiteta RS i "Daytona". Ima li u BiH "pro-bosanskih" sbaga koje smiju, mogu i hoće pokrenuti to pitanje i na njemu istrajati. Da ne govorimo kako je "Dayton" oboriv i po samom načinu nastanka, jer je nastao protivno legalnom i legitimnom Ustavu R.BiH.

Pitanje postavljeno: 07.02.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni!

Hvala na ovom pitanju. U BiH ima pro-Bosanskih snaga koje žele, hoce i smiju pokrenuti ovo pitanje...implementacije presude za genocid u srebrenici i UZP. Pitanje je pogodnog vremena, jer je veoma važno da se ovaj najjači pravni akt na strani BiH ne potroši na sitne ustupke koje bi nasi susjedi napravili prema BiH. Očigledno je da nema ambijenta za takvo što kod predstavnika MZ i na međunarodnom diplomatskom planu zbog jačanja desničarskih političkih snaga. U ozračju islamofobičnih politika u EU, nije moguće pokrenuti pitanje implementacije ove presude, te se mora obezbjediti politička stabilnost prvenstveno bosanskih političkih prilika, a i diplomatska podrška da bude snažan suport provedbi ove 2 presude.

Zato jos nije pokretano to pitanje, ali am ubijeđen da će se to desiti u što skorije vrijeme.

Pozz


Datum odgovora: 14.02.2019

Pitanje: Postovani zastupnice Mehmedovic,Da li smatrate da bi problemi koji postojea. zbog presuda Sejdic-Finci, Slaku, Zornic i Pilavb. iz straha od preglasavanja kojeg imaju gradjani iz hrvatskog naroda u BiHc. usljed krize izbornog zakona poslje Apelacije u predmetu Ljubicbi barem sto se tice entiteta FBiH mobli biti prevazidjeni time da se kroz ustavne promjene reformira Dom naroda Parlamenta FBiH tako da:1. svaki kanton postane jednak jednoj izbornoj jedicni iz kojeg se od strane vlastite kantonalne skupstine posredno bira po 6 delegata i to na nacin da se njihov izbor ne uslovljava etnicnom pripadnoscu,2. 1/6 delegata (to jeste njih 10) pod uslovom da dolaze iz tri kantona (nebitno koja) imaju pravo pokretati pitanje vitalnog interesa, a sa ciljem sprjecavanja preglasavanja?Ukoliko smatrate da to nebi bilo rjesenje zamolio bih vas za kratko obrazlozenje.U svakom slucaju unaprijed hvala.

Pitanje postavljeno: 17.01.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni!

Svakako da je i Vas prijedlog vrijedan pažnje.

No medjutim implementacija presude Suda u Strasbourgu je samo povod da se komplicira politička situacija i odnosi izmedju političkih faktora. 

Ukoliko se iskreno želi rijesiti ovaj problem postoji mnostvo rjesenja, a između kojih je svakako i Vase.

Očigledno je da zbog izostanka političke volje političkih satelita naših susjeda stekao se dojam bezizlazne situacije. To je slika koja se želi poslati u svijet ali i narodu predstaviti da se ne može naci racionalno rjesenje.

Očigledno je da koordinirano djelovanje političkih lidera nekih stranaka i dalje usporava put ka rjesenju ovog veoma važnog pitanja.

Dok se ne izaberu neki novi lideri ostaje da čekamo.

Pozz


Datum odgovora: 18.01.2019

Pitanje: Poštovani g. Mehmedović, zbog čega neće biti održana sjednica Parlamenta? Ko opstruira rad?

Pitanje postavljeno: 16.01.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni!

Hvala za prvo pitanje u ovom mandatu...

Kao sto Vam je poznato sjednica Predstavnickog doma je bila zakazana za 17.01.2019. ali očigledno da nece biti održana do daljnjeg.

Razlozi za odgađanje nalaze se u odbijanju prisustva zastupnika iz RS-a zbog kako kažu nepostojanja jasne parlamentarne vecine koja bi preuzela odgovornost za upravljanje procesima. Ali suština je što članovi Predsjedništva BiH, Komšić i Džaferović ne žele potvrditi mandatara za VM BiH dok se ne deblokira NATO put BiH.

Zato smatram da odgovornost za ovu blokadu snosi prvenstveno SNSD koji želi političkim ucjenama da zaposjedne ministarske pozicije u VM, bez da preuzme odgovornost za NATO integracije BiH.

Hvala


Datum odgovora: 16.01.2019

Stranica 1 od 1