Šemsudin Mehmedović

100%
Broj pitanja: 26
Broj odgovora: 26
Stranka
SDA
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1961. godine u Lepenici pored Tešnja. Sa suprugom Mevlom ima kćerku Sadinu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci 1983. godine, a potom se zapošljava u preduzeću Unico filter Tešanj, gdje radi do 1991. godine. Tokom rata je bio načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju. Nakon rata postaje ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Na ovoj funkciji je ostao do 1998. godine, kada je imenovan za ministra prometa i komunikacija u kantonalnoj vladi. Također, od 1996. bio je i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a 2006. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Četiri godine kasnije ponovo je izabran u isti parlament. Mehmedović je u oktobru 2014. po treći put izabran za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH. Isto je ponovio i 2018. godine.
Izborna jedinica
514
Pozicija
Broj osvojenih glasova
30517

Pitanje: Postovani molim vas da mi odgovorite na jedno pitanje.Da li bi ste vi se zauzeli da demineri koji rade godinama na ovom opasnom i teskom poslu imaju bolje uslove za penzionisanje kao sto ima vojska i policija?Naime demineri FUCZ rade godinama na ovome teskom i nadasve opasnom poslu a ne idu u penziju kao sto ide policija i vojska..Ako iko moze pomoci u tome onda ste to vi..Hvala

Pitanje postavljeno: 09.04.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni

Hvala na povjerenju, nakon 2.Maja javite mi se da definisemo problem...

Pozz


Datum odgovora: 11.04.2022

Pitanje: Zašto ne postoji Strategija za stručno osposobljavanje mladih na državnom nivou?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni

Vec sam odgovorio na jedno ovakvo pitanje...

Postoje strateski dokumenti, stvar je sto je nadleznost za implementaciju na entitetskom nivou..

Hvala


Datum odgovora: 28.10.2021

Pitanje: Da li postoji mogućnost donošenja takve strategije, kojom bi se omogućilo sticanje kvalifikacija i same prakse za mlade?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni

Strategija koja definira ova pitanja vec postoji na nivou Bosne i Hercegovine, ali sva pitanja su nadleznost upravo entiteta...

Hvala


Datum odgovora: 28.10.2021

Pitanje: Kada ćete donijeti zakon koji će štititi trudnice i kazniti poslodavce kada trudnica dobije otkaz samo zato što je trudnica?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni

Ovo pitanje se rjesava entitetskim zakonima, osim za sluzbenike drzavnih institucija, a koje odredbe vec postoje u zakonu koji tretira radno pravne odnose.

Hvala


Datum odgovora: 28.10.2021

Pitanje: Kada ćete smanjiti porez na osnovne životne namirnice, npr. hranu, na 7%, kao što to rade zemlje Evropske unije?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni

Ovo pitanje je bilo u nekoliko navrata u raspravi u PS BiH, te je kroz inicijative dat zadatak Vijecu ministara i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje da pripreme sveobuhvatnu izmjenu zakona o indirektnom oporezivanju u kome bi bila i pomenuta stavka.

Zbog zastoja u funkcioniranju Vijeca ministara jos nismo dobili konacan tekst na razmatranju u PS BiH.

nadam se da ce uskoro doci do deblokade i da ce se ovo pitanje rijesiti..

Hvala


Datum odgovora: 28.10.2021

Stranica 1 od 5