Šemsudin Mehmedović

100%
Broj pitanja: 5
Broj odgovora: 5
Stranka
SDA
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1961. godine u Lepenici pored Tešnja. Sa suprugom Mevlom ima kćerku Sadinu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci 1983. godine, a potom se zapošljava u preduzeću Unico filter Tešanj, gdje radi do 1991. godine. Tokom rata je bio načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju. Nakon rata postaje ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Na ovoj funkciji je ostao do 1998. godine, kada je imenovan za ministra prometa i komunikacija u kantonalnoj vladi. Također, od 1996. bio je i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a 2006. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Četiri godine kasnije ponovo je izabran u isti parlament. Mehmedović je u oktobru 2014. po treći put izabran za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH. Isto je ponovio i 2018. godine.
Izborna jedinica
514
Pozicija
Broj osvojenih glasova
30517

Pitanje: Poštovani, zašto se ništa nije radilo na implementaciji presude iz 2007. godine, koja je kaže da je RS kriva za genocid u R.BiH. Ta presuda nije važna samo zbog osude pravog krivca, nego i zbog potvrde prava kontinuiteta R.BiH i diskontinuiteta RS i "Daytona". Ima li u BiH "pro-bosanskih" sbaga koje smiju, mogu i hoće pokrenuti to pitanje i na njemu istrajati. Da ne govorimo kako je "Dayton" oboriv i po samom načinu nastanka, jer je nastao protivno legalnom i legitimnom Ustavu R.BiH.

Pitanje postavljeno: 07.02.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Uvazeni!

Hvala na ovom pitanju. U BiH ima pro-Bosanskih snaga koje žele, hoce i smiju pokrenuti ovo pitanje...implementacije presude za genocid u srebrenici i UZP. Pitanje je pogodnog vremena, jer je veoma važno da se ovaj najjači pravni akt na strani BiH ne potroši na sitne ustupke koje bi nasi susjedi napravili prema BiH. Očigledno je da nema ambijenta za takvo što kod predstavnika MZ i na međunarodnom diplomatskom planu zbog jačanja desničarskih političkih snaga. U ozračju islamofobičnih politika u EU, nije moguće pokrenuti pitanje implementacije ove presude, te se mora obezbjediti politička stabilnost prvenstveno bosanskih političkih prilika, a i diplomatska podrška da bude snažan suport provedbi ove 2 presude.

Zato jos nije pokretano to pitanje, ali am ubijeđen da će se to desiti u što skorije vrijeme.

Pozz


Datum odgovora: 14.02.2019