Šemsudin Mehmedović

100%
Broj pitanja: 26
Broj odgovora: 26
Stranka
SDA
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Šemsudin Mehmedović, jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1961. godine u Lepenici pored Tešnja. Sa suprugom Mevlom ima kćerku Sadinu. Diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Banjoj Luci 1983. godine, a potom se zapošljava u preduzeću Unico filter Tešanj, gdje radi do 1991. godine. Tokom rata je bio načelnik Policijske stanice Tešanj i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju. Nakon rata postaje ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Na ovoj funkciji je ostao do 1998. godine, kada je imenovan za ministra prometa i komunikacija u kantonalnoj vladi. Također, od 1996. bio je i zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), a 2006. godine je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Četiri godine kasnije ponovo je izabran u isti parlament. Mehmedović je u oktobru 2014. po treći put izabran za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH. Isto je ponovio i 2018. godine.
Izborna jedinica
514
Pozicija
Broj osvojenih glasova
30517

Pitanje: Smatrate li da mandat osvojen na općim izborima treba pripadati izabranom kandidatu ili političkoj stranci, koaliciji odnosno listi nezavisnih kandidata koja ga je predložila na kandidatskoj listi?

Pitanje postavljeno: 13.07.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Izbornog zakona BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Uvazeni

Smatram da bi bilo demokratski  da mandat treba pripadati izabranom kandidatu ako je imao "kretanje" po listi...tj ako je osvojio min 20% preferencijalnih glasova koje je osvojila stranka ili koalicija.

Ukoliko je kandidat osvojio manje od navedenog onda bi bilo korektno da mandat pripadne stranci ili koaliciji koja ga je kandidirala.

Pozz


Datum odgovora: 16.07.2021