Nikola Lovrinović

80%
Broj pitanja: 10
Broj odgovora: 8
Stranka
HDZ BiH
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija
Rođen 16.9.1960. u Travniku. Zvanje profesora povijesti stekao je na Filozofskom fakultetu 1984. godine.
Izborna jedinica
514
Pozicija
Broj osvojenih glasova
13522

Pitanje: Kada će Bosna i Hercegovina kupiti dovoljan broj vakcina za masovnu imunizaciju i zašto to dosada nije učinila ?

Pitanje postavljeno: 14.05.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Poštovanje

Neznam od koga je pitanje postavljeno ali ipak ću pokušati dati odgovor. Poznato je u javnosti već odavno da je BiH putem COVAX programa  za početne potrebe BiH kupila-rezervirala dovoljno doza cjepiva . Preko milion doza. No također je poznato da to nije funkcioniralo. PS BiH je donijela sve potrebne odluke za omogućavanje nabava cjepiva, bilo kojim putem, a ako postoji još neka prepreka za to mislim da je PS BiH spremna reagirati i donijeti sve potrebne odluke. Problem je počesto izvan institucija BiH i iste nisu u stanju problem rješiti jer je postao globalni. No to institucije ne abolira da traže rješeenje i koliko znam mnoge to pokušavaju. Također mi se čii da je trenutna situacija nešto povoljnija i da će sve biti bolja. Ipak je ovo nesreća svjetskih razmjera.

Kao i mnogo puta do sada , u različitim situacijama sličnim ovoj, stekao sam dojam da se često želi trenirati državu i koristiti ovakve situacije za sofisticirano nametanje pitanja preuređenja države. Naravno to najčešće za posljedicu ima, u najmanju ruku operativne probleme, a vrlo često to dovede do ruba kaosa. Na sreću nekeko iz toga izađemo zahvaljujući ponajviše razumnim ljudima na nekim bitnim pozicijama, a koji poštuju ovlasti i zakone. To je naravno moj dojam  


Datum odgovora: 19.05.2021