Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima
80%
20%
Za: 4 Protiv: 1

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

27.05.2021.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Denis Zvizdić
Vrsta procedure: Redovna
Oblast zakona: Državno uređenje
Status: Prijedlog

Na 18. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovinе, održanoj 27. 5. 2021. godine, treća tačka na dnevnom redu bio je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o strancima.
Ovim prijedlogom zakona definirani su dodatni razlozi za izricanje mjere protjerivanja stranaca, kao i dodatni razlozi za izricanje mjere zabranje vraćanja u državu.
Od 14 prisutnih delegata, devet je glasalo za, dok su Dragan Čović, Zlatko Miletić, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak bili suzdržani.

Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Razlozi za izricanje mjere protjerivanja

  Pored postojećih, ovim zakonom se među razloge za izricanje mjere protjerivanja dodaju posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga. U obrazloženju zakona istaknuto je da je to “jedno od najčešćih krivičnih djela počinjenih od strane migranata/stranaca koji borave u Bosni i Hercegovini”. Mjera protjerivanja se ovim zakonom također može izreći za lica pravosnažno kažnjena za krivična djela za koja se može izreći kazna zatvora u trajanju od godinu dana ili teža kazna, što ranije nije bio slučaj.

  93%
  7%
  Za: 14 Protiv: 1 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


 • Princip zabrane vraćanja

  U drugom stavu člana 109, koji definira u kojim slučajevima se primjenjuje princip zabrane vraćanja stranaca, mijenja se odredba o principu zabrane vraćanja stranca, jer je do sada bio zaštićen stranac koji je “pravosnažno osuđen za teško krivično djelo i predstavlja opasnost za BiH”. Ovim prijedlogom zakona se taj kriterij ublažava na način da se prigovor zabrane vraćanja ne može isticati za slučaj kada je stranac “pravosnažno osuđen za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora od jedne godine ili teža kazna ili je registriran kao višestruki počinilac prekršaja s elementima nasilja ili kršenja javnog reda i mira na teritoriji BiH”. Na taj način država Bosna i Hercegovina šalje jasnu poruku o društveno i pravno neprihvatljivim ponašanjima stranaca koji borave na teritoriji BiH.

  100%
  Za: 12 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Denis Zvizdić
SDA
Parlamentarac
Denis Bećirović
SDP
Parlamentarac
Snježana Novaković-Bursać
SNSD
Parlamentarka
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 23 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Šemsudin Mehmedović

Nema zakona sa pitanjima u istoj oblasti.