Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine
89%
11%
Za: 64 Protiv: 8

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

03.02.2022.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Damir Arnaut
Vrsta procedure: Hitna
Oblast zakona: Ekonomija
Status: U proceduri

Predloženom izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH propisuje se da lica zaposlena u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, a koja se utvrđuje u visini šest ostvarenih neto plaća zaposlenog, isplaćenih u prethodnih 6 mjeseci, ali maksimalno do iznosa dvanaest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, odnosno minimalno u iznosu 6 prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH.

Predlagač objašnjava da trenutno zakonsko rješenje dovodi do situacije u kojima pojedini zaposleni ostvaruju neopravdano visoke otpremnine koje su u potpunosti nesrazmjerne ekonomskoj i socijalnoj situaciji u zemlji, ali i u suprotnosti sa svrhom otpremnine da zaposlenom olakša tranzicioni period kod odlaska u penziju, a ne da ga nagradi sa enormnom naknadom.


Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Ograničenje otpremnine za visoke funkcionere u institucijama BiH

  Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, koja se utvrđuje u visini šest ostvarenih neto plaća zaposlenog, isplaćenih u prethodnih 6 mjeseci, a iznos otpremnine ograničava se do iznosa dvanaest prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH. Minimalni iznos otpremnine je iznos 6 prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine.

  88%
  12%
  Za: 21 Protiv: 3 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Damir Arnaut
NS
Predlagač
Ljubica Milanović
SNSD
Zastupnica u PD PSBiH
Nermin Mandra
SDA
Zastupnik u PD PSBiH
Mira Pekić
PDP
Zastupnica u PD PSBiH
Nikola Lovrinović
HDZ BiH
Zastupnik u PD PSBiH
Odgovori parlamentaraca

Pitanje: Smatrate li da je sadašnje rješenje u vezi sa otpremninama zaposlenih u institucijama BiH nesrazmjerno ekonomskoj i socijalnoj situaciji u BiH?

Pitanje podržano: 0, Pitanje nije podržano: 0

Nikola Lovrinović, HDZ BiH, 02.02.2022.

Smatram da je poodavno sazrelo da se o ovome  koji regulira plaće uposlenika u institucijma BiH i zastupnika obavi sveobuhvatna rasprava i predlože rješenja sukladna gospodarskoj situaciji u zemlji. Svi uposlenici nisu u istoj poziciji i rješenje nemože biti jednoznačno, pa niti za otpremnine. Mislim prije svega na rukovodeće funkcije i ostale, a posebice ministre i zastupnike. Pristalica sam da se prije svega zastupnike a možda i ministre, odnosno njihova primanja reguliraju posebnim propisom i da uposlenici u institucijama nebudu taoci rješenja koja su sada na snazi. Jedan dio zastupnika svako malo izvadi neke odredbe iz zakona i predlaže promjene koje obično nisu potkrijepljenje nikakvim analizam i uporedbama nego samo "lijepo zvuče". Svakako sam za smanjenje iznosa otpremnine najvišim dužnosnicima ali je to, koliko ja znam, nemoguće samo za zastupnike i druge funkcionere, a nisam siguran što bi to značilo za ostale uposlenike i jeli to uredu. Dakle prije svega sam da izmjene ovakvog zakona ipak ponudi VM po proceduri kako je predviđeno. Npr. ovi dana je izražen i zahtjev uposlenika za vraćanje visine osnovice na raniji iznos pa i na to treba dati odgovor i sl.

Mislim da ovo može biti odgovor za sva pitanja koja ste postavili na ovu temu.


Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 15

Sa 28 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Šemsudin Mehmedović

Sa 24 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH