Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine
95%
5%
Za: 60 Protiv: 3

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

27.06.2022.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Denis Zvizdić
Vrsta procedure: Hitna
Oblast zakona: Ekonomija
Status: Prijedlog

Kao razlog za donošenje zakona predlagač je naveo da je u periodu od jula 2021. godine do februara 2022. godine bila aktivna neustavna blokada rada institucija Bosne i Hercegovine od grupe poslanika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH. Bez obzira na to što se taj čin opravdava političkim stavovima i zaključcima nižih nivoa vlasti, javnost je s pravom smatrala da nije ispravno ni moralno u istom periodu isplaćivati tim poslanicima i delegatima punu plaću, posebno imajući u vidu da je plaća zastupnika i delegata u Parlamentarnoj skupštini BiH, uključujući i druge naknade, najmanje 5.000 KM prema važećoj osnovici za obračun plaće. Ovaj zakon ima cilj da ubuduće ispravi tu nelogičnost te da se obustavi isplata plaće za svaki mjesec u kojem poslanik ili delegat, svjesno i bez valjanog opravdanja, odbija dolaziti na sjednice Doma i sjednice komisija.

Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine važećem zakonu dodaje se član 8b. koji se odnosi na obustavu isplate plaće za poslanike i delegate u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u slučaju neopravdanog nedolaska na sjednicu.


Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Obustava plaće neaktivnim poslanicima i delegatima

  Poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine koji u tekućem mjesecu, bez opravdanog razloga, ne budu prisutni na bar jednoj sjednici Doma i na bar jednoj sjednici komisije Doma neće biti isplaćena plaća za taj mjesec. Fotografija: foolcdn.com

  100%
  Za: 29 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Denis Zvizdić
NIP
Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 26 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Šemsudin Mehmedović

Sa 24 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH