Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH
50%
50%
Za: 4 Protiv: 4

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

30.08.2022.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Adil Osmanović i Nermin Mandra
Vrsta procedure: Skracena
Oblast zakona: Pravna država
Status: U proceduri

Ovim prijedlogom vrše se izmjene i dopune članova koji reguliraju i preciziraju pitanja nadležnosti, odgovornosti sekretara i sekretara s posebnim zadatkom, predlažu se dodatne nadležnosti i obaveze zaposlenima, Agenciji za državnu službu Bosne i Hercegovine, kao i Vijeću ministara. 

U obrazloženju prijedloga predlagači su naveli da se istim unapređuje pravni status državnih službenika u institucijama BiH, postiže veća transparentnost i otvorenost pri objavljivanju javnih oglasa i konkursa te postiže veći stepen nepristrasnosti u disciplinskim i drugim postupcima. Za provedbu ovog prijedloga potrebno je izdvojiti 200.000 KM iz budžeta Agencije za državnu službu BiH, a procijenjena ušteda provedbom ovog zakona iznosi 150.000 KM. 

Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Modernizacija objave javnih oglasa

  Predlaže se izmjena medijskog prostora za objavu javnih oglasa Agencije za državnu službu BiH. Kao prostori za javno oglašavanje, važećim zakonom definirana su tri domaća sredstva javnog informiranja te službena stranica Agencije. Ovim prijedlogom propisuje se da se javni oglasi objavljuju na najmanje dvije društvene mreže u širokoj upotrebi u BiH, kao i na službenim stranicama institucija čiji je javni oglas. Fotografija: mef.sum.ba

  100%
  Za: 3 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


 • Javni konkursi

  Ovim prijedlogom jasnije je definiran sadržaj javnih konkursa, koji je važećim zakonom definiran samo kroz javni i stručni ispit. Predlaže se da sadržaj javnog konkursa mora sadržavati stručna testiranja/provjere znanja, profesionalne sposobnosti i kompetencije za obavljanje dužnosti državnog službenika. Fotografija: JP ONSA d.o.o.

  100%
  Za: 2 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


 • Registar zaposlenih

  Usvajanjem ovog prijedloga Vijeće ministara BiH bilo bi nadležno za formiranje registra zaposlenih u državnim službama BiH. Ovaj registar predstavlja kadrovsku evidenciju zaposleni, kojom upravlja Agencija u saradnji s institucijama, te čini jedan od modula informacionog upravljanja ljudskim potencijalima. Služi, također, za upravljanje kadrovima te za druge potrebe, vodi se u elektronskoj formi informatičke baze podataka te se u njemu vode podaci za državne službenike i druge zaposlene. Registar, osim ličnih informacija o službenicima i zaposlenima, sadrži i sve neophodne informacije o institucijama. Fotografija: Freepik

  50%
  50%
  Za: 1 Protiv: 1 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Adil Osmanović (2018)
SDA
Predlagač
Nermin Mandra (2018)
SDA
Predlagač
Obren Petrović (2018)
SDS
Zastupnik u PD PSBiH
Darijana Katić (2018)
HDZ BiH
Zastupnica u PD PSBiH
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 7 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Šemsudin Mehmedović

Sa 3 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH