Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH
100%
Za: 1 Protiv: 0

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

20.09.2023.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Vijeće ministara BiH
Vrsta procedure: Hitna
Oblast zakona: Državno uređenje
Status: Odbijen
Zakon bitan za EU integracije

Na 11. redovnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, zakazanoj za 21.9.2023. godine, raspravljat će se o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine. 

Kako navodi predlagač, cilj je donošenja zakona objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definira vršenje vanjskih poslova te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon. Donošenjem zakona omogućilo bi se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koji se vrše putem instrumenta diplomatije.

Predlagač je naveo tri razloga za donošenje ovog zakona. Prvi razlog za donošenje zakona o vanjskim poslovima jeste napredovanje BiH u procesu evropskih integracija i konačno punopravno članstvo u Evropsku uniju, što je strateški cilj BiH u narednom periodu. Drugi razlog za donošenje zakona jeste modernizacija rada Ministarstva vanjskih poslova BiH kroz jednu dinamičnu organizacionu strukturu, koja se razlikuje od organizacije ostalih ministarstava i drugih organa uprave. Treći razlog za donošenje zakona jeste reforma “službe vanjskih poslova”. 

Zakonom se na jasan način pravi distinkcija između diplomata koji su direktno angažirani na poslovima osnovne diplomatsko-konzularne djelatnosti od državnih službenika u smislu Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, koji su zaposleni u servisnim službama Ministarstva. Savremeni diplomata mora posjedovati visok nivo općeg znanja, posebno o međunarodnim odnosima, biti maksimalno politički obaviješten, imati visok nivo analitičkih vještina i profesionalnog komuniciranja s nevladinim subjektima i javnošću i bezuslovno visok nivo znanja stranih jezika i posłovanja na stranim jezicima.


Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Objedinjavanje postojeće zakonske regulative

  Cilj je donošenja zakona objedinjavanje postojeće zakonske regulative kojom se utvrđuje i definira vršenje vanjskih poslova te njeno sređivanje i sistematiziranje u jedinstven zakon. Donošenjem zakona omogućilo bi se uspostavljanje jasne distinkcije između vanjske politike i vanjskih poslova, koja se vrši putem instrumenta diplomatije. Fotografija: cdnuploads.aa.com.tr

  100%
  Za: 1 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


 • Savremeni diplomata

  Savremeni diplomata mora posjedovati visok nivo općeg znanja, posebno o međunarodnim odnosima, biti maksimalno politički obaviješten, imati visok nivo analitičkih vještina i profesionalnog komuniciranja s nevladinim subjektima i javnošću i bezuslovno visok nivo znanja stranih jezika i posłovanja na stranim jezicima. Fotografija: wannabemagazine.com

  100%
  Za: 1 Protiv: 0 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Amor Mašović
SDA
Poslanik
Predrag Kojović
NS
Poslanik
Ljubica Miljanović
SNSD
Poslanica
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 7 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Šemsudin Mehmedović

Sa 1 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog zakona o graničnoj kontroli BiH