Lana Prlić

23%
Broj pitanja: 13
Broj odgovora: 3
Stranka
SDP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Lana Prlić rođena je 26. 3. 1993. godine u Makarskoj. Osnovnu i srednju školu završila je u Mostaru. Diplomirala je Međunarodne i javne odnose 2015. godine i magistrirala na master studiju iz oblasti međunarodnih financija i poslovanja. 

Članica je Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH) od 2010. godine. U oktobru 2015. godine izabrana je za potpredsjednicu SDP-a BiH i time postala najmlađa žena u regionu koja se nalazi na toj poziciji. U zadnjih šest godina bila je učesnica raznih seminara i projekata. 

Na Općim izborima 2018. godine osvojila je zastupnički mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. 


Izborna jedinica
9
Pozicija
Broj osvojenih glasova
2491

Pitanje: Poštovani,Molimo Vas da od Općinskog suda u Sarajevu/Tuzli/Mostaru i Bihaću zatražite evidenciju u skladu sa članom 76. Zakona o stečaju (FBIH 53/2021).........................................................................................................................................................Član 76.(Broj predmeta koji može voditi stečajni upravnik)(1) Stečajni upravnik može voditi dva stečajna postupka istovremeno.(2) Nadležni sud uređuje i vodi evidenciju o otvorenim stečajnim postupcima, angažovanim upravnicima i broju predmeta kojima su upravnici zaduženi. Naime, stečajne sudije uporno imenuju stečajne upravitelje koji su već angažovani u većem broju slučajeva nego što je zakon propisao. Da vidimo da li sudije poštuju zakon.Unaprijed hvala

Pitanje postavljeno: 20.09.2023  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Sva direktna pitanja

Pitanje: Kada je riječ o izricanju posebnih mjera propisanih ovim zakonom, da li je riječ o mjerama koje su ograničenog trajanja ili se kao takve izriču doživotno za lice koje je bilo osuđeno za neko od ovim zakonom navedenih krivičnih djela?

Pitanje postavljeno: 22.11.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Nažalost da. Mjere i odredbe su ograničene na 10 godina, obzirom da se ovaj Zakon oslanja na Krivični zakon FBiH u kojem je ograničeno vrijeme trajanja odredbi na 10 godina. Ali se nadamo će se uskoro mijenjati i Krivični zakon FBiH, i samim time i raditi na produženja ovih mjera. 


Datum odgovora: 27.11.2023

Pitanje: Da li ste se vodili nekim istraživanjima prilikom donošenja ovog prijedloga u smislu da ovakvi zakoni djeluju preventivno i koliko je smanjena stopa ponovljenih krivičnih djela u tom slučaju?

Pitanje postavljeno: 22.11.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima u FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Registar pedofila je praksa koja je nastala 90tih godina kao odgovor na veliki procenat pedofila koji se nakon odslužene kazne zatvora vraćaju u neposrednu blizinu djece i omladinu, i to u procentu od 70%, te se ova praksa u formi Zakona pokazala efikasnom u spriječavanju povratka osuđenih pedofila u ustanove koje direktno ili indirektno rade sa djecom i omladinom. 


Datum odgovora: 27.11.2023

Sva pitanja po zakonima