Dennis Gratz

0%
Broj pitanja: 11
Broj odgovora: 0
Stranka
DF
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Dennis Gratz rođen je 15. 9. 1978. godine u Sarajevu. Klasičnu gimnaziju, Königin Luise, završio je u Kölnu, u Njemačkoj. Po povratku u Sarajevo upisuje Pravni fakultet, a poslijediplomski magistarski studij nastavlja na ACIPS-ovom Evropskom regionalnom magisteriju iz demokratije i ljudskih prava. Doktorski studij odvodi ga na Fakultet za društvene nauke na Univerzitetu u Hamburgu, gdje 2007. godine brani doktorsku tezu. 

U periodu od 2009. do 2010. godine kao gostujući naučnik u okviru programa Fulbrightove stupendije boravio je na Columbia University u New Yorku, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Gostujući je docent na Institutu za istraživanje mira i sigurnosne studije (IFSH) Univerziteta u Hamburgu, u Njemačkoj. Od 2009. godine organizator je i predavač naučnog seminara „Genocid i genocidalni zločini u međunarodnom pravu i teoriji“ na Centru za interdisciplinarne postdiplomske studije Univerziteta u Sarajevu – ACIPS (ERMA program).

Od 2001. do 2006. godine radio je kao viši stručni saradnik/advokatski pripravnik u advokatskoj kancelariji „Gracić Ešref i Vahidin Kadić“ u Sarajevu, a od 2005. radi kao advokat u zajedničkoj advokatskoj kancelariji „Ešref Gracić i dr. Dennis Gratz“ u Sarajevu. Stalni je sudski tumač za engleski i njemački jezik u Kantonalnom sudu u Sarajevu.

U periodu od 1999. do 2000. bio je direktor projekta Fondacije „Daniel Whalen“ (Institute for Multi-Track Diplomacy) u okviru programa „The PeaceTrails Leadership Adventure Program“ u SAD-u i Bosni i Hercegovini. Bio je član Upravnog odbora i Političkog savjeta ACIPS-a od 2006. do 2010. godine.

Kao panelista, u aprilu 2010. godine učestvovao je na 15. konvenciji Asocijacije za studije nacionaliteta pri Harriman Institutu, Columbia University u New Yorku, naučnim radom „Elitocide in Bosnia and Herzegovina and its Impact on the Genocidal Policy of Ethnic Cleansing“. Od 2010. godine član je Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“ iz Sarajeva, a od 2009. i član sarajevskog Centra za politike i upravljanje – CPU.

Suosnivač je i član Izvršnog odbora Naše stranke (NS) u periodu od 2008. do 2010, a u oktobru 2008. godine postaje i prvi kandidat NS-a za načelnika Općine Centar Sarajevo. Funkciju predsjednika NS-a obavljao je od 2011. do 2015. godine. Našu stranku napustio je nedugo nakon što mu je okončan mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Demokratskoj fronti (DF) pridružio se u martu 2022. godine.

Bavi se pisanjem, slikanjem i snimanjem kratkih igranih filmova, od kojih su neki prikazani i na Sarajevo Film Festivalu.


Izborna jedinica
11
Pozicija
Broj osvojenih glasova
2712

Pitanje: Poštovani,Molimo Vas da od Općinskog suda u Sarajevu/Tuzli/Mostaru i Bihaću zatražite evidenciju u skladu sa članom 76. Zakona o stečaju (FBIH 53/2021).........................................................................................................................................................Član 76.(Broj predmeta koji može voditi stečajni upravnik)(1) Stečajni upravnik može voditi dva stečajna postupka istovremeno.(2) Nadležni sud uređuje i vodi evidenciju o otvorenim stečajnim postupcima, angažovanim upravnicima i broju predmeta kojima su upravnici zaduženi. Naime, stečajne sudije uporno imenuju stečajne upravitelje koji su već angažovani u većem broju slučajeva nego što je zakon propisao. Da vidimo da li sudije poštuju zakon.Unaprijed hvala

Pitanje postavljeno: 20.09.2023  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Stranica 1 od 1