Admir Čavalić

100%
Broj pitanja: 24
Broj odgovora: 24
Stranka
SBiH
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Admir Čavalić rođen je u Tuzli 4.10.1987. godine. Ekonomski je analitičar, predavač i istraživač, koji je najpoznatiji kao osnivač udruženja "Multi". U Tuzli je završio osnovnu školu "Jala" i Gimanziju "Meša Selimović". Krajem 2011. završava Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli gdje je naknadno odbranio dva magistarska rada (2015 i 2017. godine). Trenutno je doktorant i asistent predavač na navedenom fakultetu. Od neformalnog obrazovanja, izdvaja se LAAD program pod mentorstvom Francisa Fukuyame (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Atlas Leadership Academy pod mentorstvom Tom G. Palmer (Fairfax, SAD) i CPR istraživačka škola (Koči, Indija). Od 2021. godine, Čavalić je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). 

2018. godine u biografskom lesikonu "Ko je ko u Bosni i Hercegovini", Admir Čavalić je uvršten među najutjecajnije osobe u Bosni i Hercegovini, čija djela i akcije pozitivno doprinose toj zemlji.

Izborna jedinica
3
Pozicija
Broj osvojenih glasova
3091

Pitanje: Da li ce minimalna plata prvog januara biti 1000KM kako je ministar Mijatovic najavio?

Pitanje postavljeno: 24.11.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Poštovani,

Prije svega hvala puno na ovom pitanju koje je zaista jedno od najbitnijih pitanja trenutno na području FBiH. Dalje, želim navesti da bih iskreno volio da griješim u vezi ovoga, međutim, vjerovatno da od 01. januara 2024. minimalna plata u FBiH neće iznositi 1.000 KM. Ukoliko bude i 1% šanse da se to uradi, ali uz spuštanje zbirne stope doprinosa na 27% ili još bolje 25%, maksimalno ću se zadati da to izvedemo. Šta je problem sada? Prolazi mjesec novembar, a zakona ne da nemamo u parlamentarnoj proceduri i na dnevnom redu sjednica oba doma federalnog parlamenta, već nisu došli ni do Vlade FBiH. Dakle, nemamo ništa u formi zakona. Također, i da usvojimo to čim prije, pitanje je koliko treba Poreznoj upravi FBiH da prilagodi svoje sisteme spram novih zakonskih rješenja. Sve u svemu, šanse su minimalne - napominjem volio bih da griješim. Svako dobro.


Datum odgovora: 29.11.2023