Amra Babić

18%
Broj pitanja: 11
Broj odgovora: 2
Stranka
NIP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Amra Babić rođena je 1969. godine u Visokom, a diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U “Asfaltgradnji” djelovala je kao šefica računovodstva od 1999. do 2005. godine, a zatim kao rukovoditeljica filijale Bosnia Bank International u Visokom od 2005. do 2006. godine. Kao direktorica VGT Consulting djelovala je od 2006. do 2011. godine.

U dva mandata obnašala je dužnost vijećnice Općinskog vijeća u Visokom. Funkciju gradonačelnice Grada Visoko obnašala je od 2012. do 2020. godine, prvenstveno ispred Stranke demokratske akcije (SDA), a zatim kao samostalna kandidatkinja. Tokom mandata 2020–2024. priključila se Narodu i pravdi (NiP) te na Općim izborima 2022. godine osvojila zastupnički mandat u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Izborna jedinica
Pozicija

Pitanje: Smatrate li da će se uvođenjem ovog “paketa energetskih zakona” doći do modernizacije procesa proizvodnje energije iz obnovljivih izvora?

Pitanje postavljeno: 23.06.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

smatram da je ovo prvi, važan korak.

proizvodnja električne i toplotne energije iz OIE npr. fotonaponske elektrane, elekrane na biomasu, bioplinske elektrane, posljedično ima rezultat smanjenje emisija stakleničkih plinova a što je jedan od imperativa energetskog i klimatskog plana EU.

nadam se da će sljedeći korak biti pristup sredstvima EU  za modernizaciju energetskih sistema i poboljšanje energetske učinkovitosti.

naš put ka europskim integracijama započeo je odavno, neki  projekti EU sa ciljem razmjene i prenosa znanja i iskustava u oblasti OIE su realiziovani uz učešće Elektroprivrede BIH i pojedinih općina ( općina/grad Visoko je u jednom takvom projektu učestvovala - HORIZONT 2020  CoolHeating).

nadam se da će ovaj novi pravni okvir otvoriti procese snažnog razvoja a time i modernizacije samog procesa proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

smatram važnim napomenuti i da   Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, u fokus stavlja, kroz moidernizaciju, povečanje energetske efikasnosti postojećih proizvodnih jedinica- proizvodnjom energije iz  tzv. "otpadne energije" .  možda najbolji primjer je projekat snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj,  područja od Kaknja do Sarajeva, koji bi eliminisao veliki broj malih kotlovnica i ložišta i smanjio negativne emisije CO2.

 


Datum odgovora: 25.06.2023