Irfan Čengić

100%
Broj pitanja: 22
Broj odgovora: 22
Stranka
SDP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH od decembra 2014. godine. Prije izbora na ovu poziciju obavljao je funkciju predsjednika Foruma mladih SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

Na izborima 2018. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz izborne jedinice 411.

Prije izbora u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine bio je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo gdje je obnašao funkciju dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od 2016.godine do 2018.godine, dok je u periodu od 2012. do 2016. godine obnašao dužnost šefa kluba vijećnika SDP-a.

U mandatnom periodu 2008-2012. obnašao je poziciju Predsjednika komisije za pitanja mladih OV Stari Grad Sarajevo, a od 2012. do 2016.godine bio je član komisije za statut i propise OV Stari Grad Sarajevo.

U oktobru 2012. godine na lokalnim izborima izabran je kao najmlađi vijećnik u Bosni i Hercegovini u Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo.

Također je bio aktivan u nevladinom sektoru i studentskim organizacijama, te je autor nekoliko radova na temu političkog i društvenog aktivizma, a po zanimanju je pravnik.

Izborna jedinica
411
Pozicija
Zastupnik
Broj osvojenih glasova
4281

Pitanje: Postovani,Možda je malo preuranjeno da postavim I iznesem jedan mogući problem koji je prema medijima u fazi bliskog razmatranja I parlamentarne procedure.Naime radi se o izmjenama zakona MIO/PIO F BiH izmedju ostalog I povečanju vrijednosti boda za ucesnike rata 1992-1995 tj. priznatom "ratnom stažu" u duplom trajanju.Meni prvo nije jasno da li se ova izmjena odnosi na sve učesnike OS koji su penzionisani po "starom" i trenutno važećem zakonu. Napominjem da mi koji imamo ovaj ratni staž, a penzionisani smo par mjeseci prije stupanja novog zakona nismo, nismu u obračunu penzije imali uzet u obzir bilo kakve novčane nadoknade. Imajući ovo u vidu da li smo iz ove grupacije zaobidjeni i zapostavljeni u odnosu na penzionere po novom zakaonu. Odnosno prema navodima medija umjesto 0,5 bodova računalo bi se 1 bod za godinu ili 14,5 KM x 4 boda. Mislim da bi to dovelo da bi buduci penzioneri sa istim ili slicnim obračunom imali veće penzije.Drugo, kad sam mobilisan 1992 godine išao sam iz patriotizma a ne zbog para. Medjutim vrijedja da sad to neko koristi a mi ostali smo "patrioti" i dalje.HvalaS postovanjem Josip Kožuljević Banovici

Pitanje postavljeno: 16.07.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Nažalost, Vlada FBiH još uvijek zastupnicima nije dostavila prijedlog tog zakona, niti u ovom trenutku ozbiljno sarađuje sa parlamentarcima. Ako mi možete ostaviti vaš kontakt, kako bi Vam mogao dostaviti više informacija  kada dobijemo tekst zakona


Datum odgovora: 30.07.2019