Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS
75%
25%
Za: 3 Protiv: 1

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

21.12.2022.
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Vlada RS
Vrsta procedure: Hitna
Oblast zakona: Pravna država
Status: Suspendiran odlukom OHR

Napomena: 12.1.2023. godine: Prijedlog zakona inicijalno je usvojen na 20. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske 10.2.2022. godine, ali je zbog moguće povrede nacionalnog vitalnog interesa razmatran na sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja je održana 22.9.2022. godine, te je stavljen van snage.

Usvajanjem ovog zakona nepokretna imovina, koja se, prema predlagaču, smatra vlasništvom subjekata javne vlasti Republike Srpske (RS), a koju oni koriste za obavljanje njihove osnovne djelatnosti, po sili zakona postat će svojina tih subjekata.

Predlagač ističe da je potrebno usvojiti zakon kojim će se precizno regulisati nepokretna imovina koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u RS, s obzirom na to da je ova imovina namijenjena za opštu korist. Radi ostvarenja te namjene, data je na upravljanje, raspolaganje i korištenje organima, odnosno subjektima koji njima neposredno upravljaju. Pri tome se predlagač poziva na stavove Ustavnog suda BiH da je „državna imovina“ karakteristična po javnopravnoj prirodi odnosa subjekata i korištenja te imovine kao njenog titulara.

U tekstu zakona dalje se navodi da je član 3. Ustava BiH, koji propisuje isključivu nadležnost institucija BiH, isključio regulisanje svojinskih odnosa iz nadležnosti BiH i članom 4. dao nadležnost entitetima da regulišu te odnose, kao i da Republika Srpska nikad nije dala saglasnost da se prošire nadležnosti iz člana 3. Ustava BiH u pogledu svojinskih odnosa.

Predlagač smatra da bi nedonošenje ovog zakona moglo da prouzrokuje štetne posljedice po rad subjekata javne vlasti i nemogućnost realizovanja poslova iz njihove nadležnosti, zbog čega je ovaj akt neophodno donijeti po hitnom postupku.


Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Državna imovina postaje imovina entiteta

  Usvajanjem ovog zakona nepokretna imovina koja se smatra vlasništvom subjekata javne vlasti Republike Srpske, a koju oni koriste za obavljanje njihove osnovne djelatnosti, po sili zakona postat će svojina tih subjekata. Fotografija: rgurs.org

  33%
  67%
  Za: 1 Protiv: 2 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Pitaj parlamentarce
Diana Čekić
PDP
Poslanica
Dragan Galić
NPS
Poslanik
Nenad Stevandić
Ujedinjena srpska
Poslanik
Aleksandra Stupar - Radić
SNSD
Poslanica
Odgovori parlamentaraca
Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 0

Sa 1 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Zagorka Grahovac

Sa 12 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Nacrt zakona o imunitetu RS