Zlatko Miletić

100%
Broj pitanja: 19
Broj odgovora: 19
Stranka
DF
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Zlatko Miletić rođen je 1966. godine u Sarajevu, a Vojnu akademiju završio je u Beogradu i Sarajevu. Na mjestu Generalnog sekretara Demokratske Fronte je od decembra 2015. godine. Tokom 1996. godine bio je pomoćnik ministra za politiku, portparol, šef JPS-a u Federalnoj upravi policije, sve do 2002. godine kada postaje šef za borbu protiv terorizma u BiH i savjetnik za sigurnost Predsjedavajućeg Vijeća ministara. U decembru 2010. godine imenovan je za izvršnog direktora Agencije šefova policija jugoistočne Europe. Od maja 2013. do maja 2015. godine bio je Ambasador BiH at large pri Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za pitanja i borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, odakle je došao na mjesto Savjetnika u kabinetu Ministra sigurnosti BiH. Nakon izbora 2018. godine dobija poziciju delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Izborna jedinica
Pozicija
Delegat u Domu naroda BiH

Pitanje: Kada ćete smanjiti porez na osnovne životne namirnice, npr. hranu, na 7%, kao što to rade zemlje Evropske unije?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, zaista je teško odgovoriti na ovo pitanje iako sam i ja zagovornik da zbog siromaštva većine građana u BiZ pojedine proizvode treba potpuno osloboditi poreza znači postotak 0, kao što su kruh , mlijeko, brasno, ulje i sl, proizvode za njegu i higijenu beba itd a istovremeno dodatno oporezovati luksuzne proizvode npr automobile nakit , krznene proizvode, itd. Međutim pta predstavlja problem, nadležne institucije prije svega Ministarstvo finansijs i trezora, Uprava za indirektno oporezivanje pa i neki međunarodni predstavnici smatraju da je neophodno potrebno zadržati jedinstvenu stopu u kontekstu ugrožavanja fisklnog sistema BiH što meni pravo da vam kažem ne djeluje previše uvjerljivi..Bez obzira na navedeno mišljenja sam da treba uvesti različite stope kako i predlažete ali vas molim da s obzirom na činjenicu da ja nisam stručnjak iz oblasti ekonomije i finansijs da se obratite nekom od zastupnika te struke a ima ih nekoliko da opet pokrenu incijativu oko uvođenja difereniranih stopa poreza na način od koga bi više koristi imali građani BiH u kontekstu smanjenja stope siromaštva u BiH.


Datum odgovora: 29.10.2021

Pitanje: Zašto Bosna i Hercegovina još uvijek nema zakon o zaštiti životinja koje se uzgajaju radi proizvodnje krzna?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, ovo pitanje je prije izvjesnog vremena bilo na dnevnom redu nadležne komisije Oarlamenta BiH ali nije dobilo pottebnu većinu da bi se uvrstilo na dnevni red sjednice domova Parlamenta. Razlozi koje navode zastupnici su uglavnom ekonomske prirode kako i posljedice koje mogu izazvati takve mjere što je po mom osobnom mišljenju ne dovoljno ili ne adekvatno pojašnjenje. U svakom slučaju stojim na stanovištu da je potrebno donijeti zakon u kontekstu zabrane ali zaista vas molim da preko nekog od zadtupnika ponovo inicirate ovo pitanje ali da pronađete osobu kojoj je ova tematika bliska.


Datum odgovora: 29.10.2021

Sva direktna pitanja

Pitanje: Podržavate li ukidanje akciza na gorivo u BiH?

Pitanje postavljeno: 24.03.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Cijenjeni,

naravno i to iz više razloga. Prvo, te akcize nije trebalo ni uvoditi nikako, samo su dodatno opteretili sve građane u BiH ali to je očigledno bila potreba međunarodne zajednice da bi bili  sigurni da ćemo im vratiti uzete kredite. Nadalje, očigledno je da se taj novac ne namjenski troši, znači ne u izgradnju puteva, jer ste svjedoci da u smislu izgradnje niti u RS niti u FBIH nisu napravi gotovo pa ništa. A najbitnije je, da su povećanjem cijena goriva, opet gurnuli ruku u džep građana BiH, te ako su već za prva 3 mjeseca 2022. ostvarili u odnosu na  prva 3 mjeseca 2021 g., dobit od preko 200 mil BAM, red je da taj novac vrate građanima, a ne da ga kao i do sada zloupotrebljavaju na razne načine. Tako da sva objašnjenja vladajućih oko posljedice smanjenja generalno budžeta institucija su degutantna i sramna i samo pokazuju koliko nemaju empatije za trenutni egzistencijalni status i ovako osiromašenih građana BiH.

S poštovanjem

Zlatko Miletić


Datum odgovora: 25.03.2022

Pitanje: Smatrate li da će ukidanje akciza na naftne derivate uticati na smanjenje cijena životnih namirnica?

Pitanje postavljeno: 24.03.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Cijenjeni,

naravno da bi trebalo. Međutim, to podrazumijeva niz inspekcijskih aktivnosti administrativnih jedinica u smislu kontrole cijena na tržištu jer mi smo čudna zemlja sa još ne izrgrađenim sisitemom pa i finansijskim i moguće su zloupotrebe od strane pravnih lica koje mogu ignorisati novonastalu situaciju i na taj način ostvariti ekstra profit, što naravno treba spriječiti svim zakonom predviđenim sredstvima i to je moguće.

S poštovanjem

Zlatko Miletić


Datum odgovora: 25.03.2022

Sva pitanja po zakonima