Zlatko Miletić

Ovo je profil iz mandata (2018)

100%
Broj pitanja: 22
Broj odgovora: 22
Stranka
ZNG
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Zlatko Miletić rođen je 1966. godine u Sarajevu, a Vojnu akademiju završio je u Beogradu i Sarajevu. Na mjestu Generalnog sekretara Demokratske Fronte je od decembra 2015. godine. Tokom 1996. godine bio je pomoćnik ministra za politiku, portparol, šef JPS-a u Federalnoj upravi policije, sve do 2002. godine kada postaje šef za borbu protiv terorizma u BiH i savjetnik za sigurnost Predsjedavajućeg Vijeća ministara. U decembru 2010. godine imenovan je za izvršnog direktora Agencije šefova policija jugoistočne Europe. Od maja 2013. do maja 2015. godine bio je Ambasador BiH at large pri Ministarstvu vanjskih poslova zadužen za pitanja i borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, odakle je došao na mjesto Savjetnika u kabinetu Ministra sigurnosti BiH. Nakon izbora 2018. godine dobija poziciju delegata u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. U toku mandata 2018. - 2022. napustio je DF te postao član strane Za nove generacije (ZNG). 

Izborna jedinica
Pozicija
Delegat u Domu naroda BiH

Pitanje: Postovanje gospodine mileticu pitanje je u vezi zakona sluzbi u oruzanim snagama bih u vezi starosne granice za vojnike sad je 40 godina i na biro dali je se nekad razmisljalo o sistemskom rjesavanju vojnika produzenju starosne granice ili na neki drugi nacin nakon 20 godina sluzbe vojnik ode na biro sad po izmjenam zakona cak hoce ukinu i nato trust fond mada je i to malo.veliki pozdrav

Pitanje postavljeno: 25.11.2022  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

CIJENJENI,

U VEZI SA RADNO-PRAVNIM STATUSOM UPOSLENIKA, VOJNIKA U OS BIH I POMJERANJU STAROSNE GRANICE PREKO 40 GODINA STAROSTI NIJE DO SADA BILO GOVORA. U TOM SMISLU POTREBNO JE DA SE OBRATITE MO BIH I DA EVENTUALNO POŠALJU TU I DR SLIČNE IZMJENE KOJIM ĆE SE GENERALNO PODRŽATI STATUS PROF VOJNIKA U SVAKOM SMISLU SVE ŠTO PREDLOŽITE JA ĆU PODRŽATI.

S POŠTOVANJEM

ZLATKO M.


Datum odgovora: 05.12.2022

Pitanje: Kada ćete smanjiti porez na osnovne životne namirnice, npr. hranu, na 7%, kao što to rade zemlje Evropske unije?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, zaista je teško odgovoriti na ovo pitanje iako sam i ja zagovornik da zbog siromaštva većine građana u BiZ pojedine proizvode treba potpuno osloboditi poreza znači postotak 0, kao što su kruh , mlijeko, brasno, ulje i sl, proizvode za njegu i higijenu beba itd a istovremeno dodatno oporezovati luksuzne proizvode npr automobile nakit , krznene proizvode, itd. Međutim pta predstavlja problem, nadležne institucije prije svega Ministarstvo finansijs i trezora, Uprava za indirektno oporezivanje pa i neki međunarodni predstavnici smatraju da je neophodno potrebno zadržati jedinstvenu stopu u kontekstu ugrožavanja fisklnog sistema BiH što meni pravo da vam kažem ne djeluje previše uvjerljivi..Bez obzira na navedeno mišljenja sam da treba uvesti različite stope kako i predlažete ali vas molim da s obzirom na činjenicu da ja nisam stručnjak iz oblasti ekonomije i finansijs da se obratite nekom od zastupnika te struke a ima ih nekoliko da opet pokrenu incijativu oko uvođenja difereniranih stopa poreza na način od koga bi više koristi imali građani BiH u kontekstu smanjenja stope siromaštva u BiH.


Datum odgovora: 29.10.2021

Pitanje: Zašto Bosna i Hercegovina još uvijek nema zakon o zaštiti životinja koje se uzgajaju radi proizvodnje krzna?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, ovo pitanje je prije izvjesnog vremena bilo na dnevnom redu nadležne komisije Oarlamenta BiH ali nije dobilo pottebnu većinu da bi se uvrstilo na dnevni red sjednice domova Parlamenta. Razlozi koje navode zastupnici su uglavnom ekonomske prirode kako i posljedice koje mogu izazvati takve mjere što je po mom osobnom mišljenju ne dovoljno ili ne adekvatno pojašnjenje. U svakom slučaju stojim na stanovištu da je potrebno donijeti zakon u kontekstu zabrane ali zaista vas molim da preko nekog od zadtupnika ponovo inicirate ovo pitanje ali da pronađete osobu kojoj je ova tematika bliska.


Datum odgovora: 29.10.2021

Pitanje: Zašto se kontinuirano osporava legalizacija kanabisa za medicinske svrhe unutar Parlamentarne skupštine BiH?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, ja sam apsolutno zagovornik da se to pitanje rješi na način da se upotreba kanabisa legalizuje u svrhe liječenja u bih i u nekoliko navrata sam se priključio toj incijativi ali nažalost zbog trenutne situacije u BiH institucijama to pitanje kao i ostala koja su bitna u tom kontekstu su nažalost na čekanju. Imajući u vidu da je u tom smislu naj agilniji zastupnik Saša Magazinović koji je ovo pitanje inicirao u Parlamentu BiH možda za konkretnije  informacije da se obratite nhemu lično.Kako god u svakom slučaju imate moju punu podršku.


Datum odgovora: 29.10.2021

Pitanje: Zašto ne postoji zakon koji će regulisati cijenu najma i kupovine nekretnina?

Pitanje postavljeno: 28.10.2021  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Cijenjeni, ovo pitanje nije u nadležnosti institucija BiH već nižih administrativnih nivoa, entiteta, kantona, gradova i općina zavisnosti od strukture vlasništva imovine, najčešće u nadležnosti lokalnih zajednica. S tim u vezi a po konkretnom pitanju od zavisnosti od strukture vlasništva morate se obratiti nadležnom organu jer svi pobrojani imaju ministarstva, sektore ili odjele koji se bave isključivo ovim pitanjem.


Datum odgovora: 29.10.2021

Stranica 1 od 4