Ljilja Zovko

Ovo je profil iz mandata (2014)

77%
Broj pitanja: 22
Broj odgovora: 17
Stranka
HDZ BiH
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija
Ljilja Zovko je rođena 1958. godine, diplomirala je na ekonomskom fakultetu u Mostaru, članica Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, politički se aktivirala 2010. godine kada je izabrana za zastupnicu u Parlamentu ispred Hercegovačko neretvanske županije. Radno iskustvo stekla je u bankarstvu (preko 30godina) od pripravnika do direktorice poslovnice.
Izborna jedinica
409 - IZBORNA JEDINICA 9
Pozicija
Delegatkinja
Broj osvojenih glasova
3174

Pitanje: Molim vas da mi odgovorite kada će biti usvojen zakon o konverziji švicarskog franka u konvertibilne marke?

Pitanje postavljeno: 08.11.2016  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Državna nadležnost je učinila koliko je moguće, ostalo je nadležnost na razini Federacije. Ogromna novčana sredstva su u pitanju i nije svaki slučaj identičan, te zbog svega treba diferenciran pristup kako bi se zaštitilo moguće u FBIH. Ovo je samo primjer kako je teško zaštiti čovjeka koji je neinformiran i nezaštićen.  


Datum odgovora: 23.01.2018

Pitanje: Kakav je vaš stav po pitanjima Zakona i propisa koji regulišu pitanje usvojenja djece od strane jednog roditelja, budući da u sadašnjem Zakonu stoji da samo vjenčani par, muškarac i žena mogu usvojiti dijete? Mislite li da bi se to trebalo promjeniti i da li ste spremni izraditi prijedlog zakona koji bi to pitanje drugačije riješio?

Pitanje postavljeno: 07.10.2015  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Što se tiče usvajanja djece jako sam oprezna i ne bih lako pojednostavila proceduru, radije bih možda prilagodila proceduru udomljavanja. Mislim da treba analizirati i na veći stupanj odgovornosti i transparentnosti staviti sve koji skrbe o djeci, bilo da su domovi ili obitelji. Djeca se moraju osjećati  voljeno, sigurno i slobodno bez ikakvih uvjeta, a mislim da je upravo tu deficit sebedarja a suficit sebeljublja.

Danas je vidljivo došlo do poremećaja ljudske osobnosti u mnogo primjera u praksi, pa bih se koristila mudroslovicom Nikole Tesle "moguće je oblak dovesti u pustinju ali je opasno igrati se Boga"


Datum odgovora: 23.01.2018

Sva direktna pitanja

Pitanje: Zaista je poražavajuće je da se ovakvi zdravorazumski prijedlozi dovode u vezu sa izbornom godinom...Osim, izmjene odredbe člana 71. Zakona, predložila bih (kad se već mijenja, da se određene stvari završe o istom trošku) dopunu predmetnog Zakona u pogledu zaštite porodice i materinstva. Naime, prema važećem Zakonu nije izričito predviđeno korištenje porođajnog odsustva i ostalih prava iz radnog odnosa (a po osnovu roditeljstva) za usvojitelje i staratelje. Primjerak takve odredbe postoji u Zakonu o radu Federacije BiH i na adekvatan način rješava probleme u praksi iz navedene oblasti

Pitanje postavljeno: 10.01.2018  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH - Maja Gasal-Vražalica

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Dostupna sam  za sve zdravorazumske prijedloge izmjena Zakona, uz adekvatnu simulaciju primjene i procjenu financijskog efekta, kao i uz obvezno navođenje izvora financiranja. Gnušam se svih polpulističkih prijedloga bez monitoringa posljedica koji se uglavnom događaju u vrijeme izbornih godina.


Datum odgovora: 23.01.2018

Pitanje: Da li smatrate da su prijedlogom utvrđene plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine dovoljno smanjene u odnosu na dosadašnja zakonska rješenja?

Pitanje postavljeno: 21.09.2015  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Osobno se zalažem za transparentnost i odgovornost. Smatram da je svaka plaća visoka ako nije izvršen posao koji je sistematiziran i procijenjen. Također pojedinačna korigiranja u bilo kojem smislu smatram "populizmom" koji vrlo često dugoročno djeluje štetno  (nitko ne analizira posljedice i učinak "ušteda" koje završe na Sudu).

U Institucijama Bosne i Hercegovine treba sistematizirati učinkovit rad, koji mora imati cilj i efekat. Također radni odnos treba biti vezan sa rokom projekta i učinka. Sigurnost radnog odnosa može biti samo na razini prosječne plaće koja je ostvarena u FBIH u prethodnoj godini, a sve drugo je natječaj i učinak,

Zbog svega nisam baš adekvatan sugovornik za plaće u Institucijama BiH jer nikad nisam radila u tom sektoru. Znam kako se radi u privatnom i realnom sektoru i ništa nije zagarantirano ako se ne ostvari planirani učinak i dobit.


Datum odgovora: 23.01.2018

Sva pitanja po zakonima