Mario Karamatić

Ovo je profil iz mandata (2014)

84%
Broj pitanja: 49
Broj odgovora: 41
Stranka
HSS
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija
Mario Karamatić je rođen 30.8.1971. u Mostaru. Po zanimanju je rudarski tehničar, a trenutno obnaša funkciju predsjednika HSS-a.
Izborna jedinica
410 - FBiH
Pozicija
Delegat
Broj osvojenih glasova
1666

Pitanje: Postovanje!Nisam najbolje upoznati s Vasim radom, ali uocavam da ste najazurniji u odgovorima na postavljena pitanja. Zahvaljujem u ime toga. Imam par pitanja, unaprijed cu se zahvaliti na odgovorima.1. Cijeli Svijet izlazi iz prirodnog krzna. Da li ste sigurni da u BiH trebaju postojati klanice zbog krzna?2. Da li odobravate rad Azila u Praci, koji je trenutno najveca klanica zivih bica, a veliki novac se izdvaja, od strane gradjana, za njega?3. Da li su parlamentarci sigurni da gradjani nece podnijeti tuzbu, koja je vezana za dusevne i psihicke boli, koje se nanose vasim odlukama? Zahvaljujem na Vasem odgovoru. Olivera Kelecevic

Pitanje postavljeno: 13.11.2017  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Koliko sam ja upoznat u BiH ne postoje klaonice zbog krzna. Zakon koji je još uvijek u proceduri regulira samo uzgoj. Životinje koje se uzgajaju zbog krzna u BiH se žive izvoze i po svim podatcima koje mi kao zastupnici imamo u BiH ne postoji niti jedna klaonica krznašica.


Datum odgovora: 27.12.2017

Pitanje: Postovani gospodine Karamaticu hocete li mi molim vas pojasniti po kome osnovu bi trebali da vi imate vise godisnjeg odmora od mene. Vi ocito da niste uopste shvatili poentu parlamentarne inicijative koju je podnjela Maja Gasal a kojoj je osnovni cilj da se svi zaposleni u institucijama BiH izjednace sa GO. Uopste nije bito koliki je start neka bude 18...16 ali da svi imamo isti start i da svima treba isto radnog staza da bi dosli do onih zakonskih 30 radnih dana. Ja razumijem da se vama kao i mnogim parlamentarcima vrlo tesko odreci privilegija koje imate jer mislite da ste ih stekli rodjenjem ali ovo pitanje nije uopste dobijanje privilegija nego naprotiv rjesavanje diskriminatorske uredbe Vijeca minsitara o godisnjim odmorima. Meni po ovoj uredbi treba 40 godina radnog staza da dodjem do 30 dana GO a mom sefu duplo manje kao predpostavljam i vama jer je moj start 20 a vas 25 dana!!! Dva puta ste vi taj koji obarate ispravljanje diskriminatorskih uredbi o kojima je svoje misljenje dao i obdusmen za ljudska prava pa me interesuje zasto to radite?!!!!

Pitanje postavljeno: 13.12.2017  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Idemo po redu.

Apsolutno se slažem kako svi trebaju imati isti broj dana godišnjega odmora.

Također sam apsolutno uvjeren kako većina uposlenih u institucijama BiH ne zaslužuje ni taj posao a kamo li godišnji odmor i to ću Vam na Vašem primjeru vrlo precizno elaborirati.

Budući je iz Vašega pitanja razvidno kako ste uposlenik institucija BiH, te kako se predloženi Zakon uvažene kolegice Gasal odnosi na Vas, elementarno poznavanje procedura ( koje očito ne poznajete, iako Vam je to posao) bi bilo dovoljno da znate kako je rečeni Zakon dva puta skinut sa Dnevnoga reda ( ne oboren kako tvrdite ) zbog neprisustva predlagača Zakona na sjednici Doma naroda ( u ovome slučaju, uvažene kolegice Gasal), istina na moju inicijativu, ali tako nalaže Poslovnik o radu, koji bi Vi također trebali i te kako poznavati.

Ono u što sam siguran je kako Vi osobno, a slijedom gore navedenoga, pripadate kategoriji stranačkih uhljeba kojih su prepune institucije, te kako ne zaslužujete ni taj posao a kamo li godišnji odmor.


Datum odgovora: 19.12.2017

Sva direktna pitanja

Pitanje: Da li smatrate da je prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama koji je predložen bolji za građane od onog koji je usvojen u decembru?

Pitanje postavljeno: 15.01.2018  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini - Sokolović, Šepić, Ahmetović

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Svoje mišljenje i Zakonu koji je usvojen sam rekao i obrazložio, te glasovao protiv istoga, što dovoljno govori o mome mišljenju što se tiče usvojenoga Zakona. Što se tiče Zakona koji je u proceduri, mišljenja sam kako ideja kao ideja i nije loša, međutim Zakon je očito sklepan na brzinu i ne predviđam mu dugačak život.


Datum odgovora: 19.01.2018

Pitanje: Uz podršku ovakvom prijedlogu, uzet ću za pravo da ukažem na još neke suštinske izmene istog Zakona. Naime, odredbom odredbu člana 71. stav (1) tačka a) alineja 4) propisano je da radni odnos prestaje po sili zakona ako zbog izdražavanja kazne zatvora zaposlenik odsustvuje s rada duže od tri mjeseca i to danom stupanja na izdržavanja kazne. Dakle, bez obzira što je zaposlenik pravosnažno osuđen na kaznu zatvora zbog učinjenog krivičnog djela, u slučajevima da zbog nekih objaktivnih nemogućnosti ne stupi odmah na izdržavanje te kazne (npr. propust suda ili nedostatak smještajnih kapaciteta u zatvoru), poslodavac (država) mu ne može otkazati ugovor o radu.Imajući u vidu da je rad u institucijama BiH privilegija kakvu mnogi zloupotrebljavaju, cijenim da je potrebno bez odlaganja predložiti izmjenu u smislu da prestanak radnog odnosa po sili zakona nastupa odmah sa pravosnažnošću presude kojom je zaposleno oglašen krivim. Da li je uopće izvjesno očekivati ovakav, logičan i prijeko potreban prijedlog, u skorije vrijeme?

Pitanje postavljeno: 19.12.2017  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama BiH - Maja Gasal-Vražalica

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Slažem se sa Vama kako je nužno izmijeniti barem dio Zakona o državnim službenicima. Logično jeste da pravomoćno osuđena osoba ne bi smjela raditi u državnim institucijama ali je isto tako činjenica kako je većina uposlenih ( ne svi ) u istima došla preko stranaka koje ih štite, pa i onda kada budu osuđeni. Iskreno, ne vjerujem kako do navedenih izmjena Zakona može doći u ovoj godini koja je izborna. 


Datum odgovora: 06.01.2018

Sva pitanja po zakonima