Amra Babić

33%
Broj pitanja: 6
Broj odgovora: 2
Stranka
NIP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Amra Babić rođena je 1969. godine u Visokom, a diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U “Asfaltgradnji” djelovala je kao šefica računovodstva od 1999. do 2005. godine, a zatim kao rukovoditeljica filijale Bosnia Bank International u Visokom od 2005. do 2006. godine. Kao direktorica VGT Consulting djelovala je od 2006. do 2011. godine.

U dva mandata obnašala je dužnost vijećnice Općinskog vijeća u Visokom. Funkciju gradonačelnice Grada Visoko obnašala je od 2012. do 2020. godine, prvenstveno ispred Stranke demokratske akcije (SDA), a zatim kao samostalna kandidatkinja. Tokom mandata 2020–2024. priključila se Narodu i pravdi (NiP) te na Općim izborima 2022. godine osvojila zastupnički mandat u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona.

Izborna jedinica
Pozicija

Pitanje: Poštovani,Molimo Vas da od Općinskog suda u Sarajevu/Tuzli/Mostaru i Bihaću zatražite evidenciju u skladu sa članom 76. Zakona o stečaju (FBIH 53/2021).........................................................................................................................................................Član 76.(Broj predmeta koji može voditi stečajni upravnik)(1) Stečajni upravnik može voditi dva stečajna postupka istovremeno.(2) Nadležni sud uređuje i vodi evidenciju o otvorenim stečajnim postupcima, angažovanim upravnicima i broju predmeta kojima su upravnici zaduženi. Naime, stečajne sudije uporno imenuju stečajne upravitelje koji su već angažovani u većem broju slučajeva nego što je zakon propisao. Da vidimo da li sudije poštuju zakon.Unaprijed hvala

Pitanje postavljeno: 20.09.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

poštovani, veoma rado cu postupiti po vašem upitu i objaviti odgovor koji dobijem. lp


Datum odgovora: 04.10.2023

Sva direktna pitanja

Pitanje: Smatrate li da će se uvođenjem ovog “paketa energetskih zakona” doći do modernizacije procesa proizvodnje energije iz obnovljivih izvora?

Pitanje postavljeno: 23.06.2023  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

smatram da je ovo prvi, važan korak.

proizvodnja električne i toplotne energije iz OIE npr. fotonaponske elektrane, elekrane na biomasu, bioplinske elektrane, posljedično ima rezultat smanjenje emisija stakleničkih plinova a što je jedan od imperativa energetskog i klimatskog plana EU.

nadam se da će sljedeći korak biti pristup sredstvima EU  za modernizaciju energetskih sistema i poboljšanje energetske učinkovitosti.

naš put ka europskim integracijama započeo je odavno, neki  projekti EU sa ciljem razmjene i prenosa znanja i iskustava u oblasti OIE su realiziovani uz učešće Elektroprivrede BIH i pojedinih općina ( općina/grad Visoko je u jednom takvom projektu učestvovala - HORIZONT 2020  CoolHeating).

nadam se da će ovaj novi pravni okvir otvoriti procese snažnog razvoja a time i modernizacije samog procesa proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

smatram važnim napomenuti i da   Prijedlog zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, u fokus stavlja, kroz moidernizaciju, povečanje energetske efikasnosti postojećih proizvodnih jedinica- proizvodnjom energije iz  tzv. "otpadne energije" .  možda najbolji primjer je projekat snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj,  područja od Kaknja do Sarajeva, koji bi eliminisao veliki broj malih kotlovnica i ložišta i smanjio negativne emisije CO2.

 


Datum odgovora: 25.06.2023

Pitanje: Poštovani zastupnici,Molim vas da prilikom razmatranja Nacrta zakona o djelatnosti psihologa razmotrite i date odgovor na sljedeća pitanja:1. Kome smetaju pedagozi-psiholozi? Ko će imati štetu od toga da u zakonu budu prepoznate diplome pedagoga-psihologa kao sručnjaka koji godinama uspješno obavljaju psihološku djelatnost u struci? Zar nećemo prepoznavanjem njhovih kompetencija u okviru zakona dobiti više kompetentnih stručnjaka koji su potrebni, a time imati i regulisanu psihološku djelatnost?2. Želite li kao predstavnici vlasti poručiti mladim i obrazovanim kompetentnim stručnjacima, pedagozima-psiholozima da nisu dobrodošli i dovoljno dobri da obavljaju psihološku djelatnost u svojoj zemlji u kojoj su stekli obrazovanje, a u zemljama Evropske unije im se priznaju kompetencije i diplome i mogu obavljati psihološku djelatnost?2. Želite li usvojiti zakonski okvir u formi koji će reći da nisu dovoljno dobri da obavljaju psihološku djelatnost u Bosni i Hercegovini, ali su dovoljno dobri da budu psiholozi nijemicma i austrijancima?3. Želite li osporiti diplome pedagoga-psihologa stečene na javnom univerzitetu, i usvajanjem zakonskog okivra koji ne priznaje te diplome, im poručiti da im je bolje da idu iz BiH, ili "kupe" diplome na privatnim univerzitetima "polažući" razliku predmeta, koja treba potvrditi njihove već stečene kompetencije?

Pitanje postavljeno: 29.02.2024  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.

Pitanje na zakonu: Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine

Vidi sva pitanja na zakonu

Sva pitanja po zakonima