Almir Babajić

100%
Broj pitanja: 9
Broj odgovora: 9
Stranka
SDP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Dom naroda
Kratka biografija

Almir Babajić rođen je 8.8.1983. godine u Zenici. Zvanje bachelora politologije (međunarodni odnosi i diplomatija) stekao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Radno iskustvo stekao je u JU Kantonalnoj bolnici Zenica te kao vijećnik i predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Zenice. Član ej Predsjedništva SDP BiH Zenica. 

Izborna jedinica
Pozicija

Pitanje: Poštovani, u kojoj je fazi inicijativa koju ste podnijeli na sjednici da se omogući penzionerima da se registruju kao trgovci?

Pitanje postavljeno: 08.02.2024  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Poštovani,

tačno je da sam na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH održanoj 05.10.2023. god. podnio inicijativu za izmjenu Zakona o unutrašnjoj trgovini, tačnije člana 86. stav f) koji je onemogućavao da se korisnici penzije registruju kao "trgovac pojedinac" što je i u suprotnosti sa Odlukom Ustavnog suda FBiH br. U-36/18. 

Na pitanje u kojoj je fazi realizacija inicijative mogu reći sljedeće:

Vlada FBiH je na sjednici održanoj 12.12.2023.god. usvojila Nacrt Zakona o unutrašnjoj trgovini i isti uputila u proceduru prema Parlamentu. U materijalima koje smo dobili možemo vidjeti da je uvažena inicijativa te da je u članu 86. izmjenjen stav f) u kojem je izbrisan dio iz starog zakona "ili nije korisnik penzije". Dakle, nakon usvajanja ovog zakona i penzioneri će se moći registovati kao "trgovci pojedinci".

Očekujem da se Nacrt zakona uskoro nađe na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i usvoji kako bi ga mogao razmatrati i Dom naroda.

Srdačan pozdrav.


Datum odgovora: 12.02.2024

Stranica 1 od 1