Irfan Čengić

100%
Broj pitanja: 22
Broj odgovora: 22
Stranka
SDP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH od decembra 2014. godine. Prije izbora na ovu poziciju obavljao je funkciju predsjednika Foruma mladih SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

Na izborima 2018. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz izborne jedinice 411.

Prije izbora u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine bio je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo gdje je obnašao funkciju dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od 2016.godine do 2018.godine, dok je u periodu od 2012. do 2016. godine obnašao dužnost šefa kluba vijećnika SDP-a.

U mandatnom periodu 2008-2012. obnašao je poziciju Predsjednika komisije za pitanja mladih OV Stari Grad Sarajevo, a od 2012. do 2016.godine bio je član komisije za statut i propise OV Stari Grad Sarajevo.

U oktobru 2012. godine na lokalnim izborima izabran je kao najmlađi vijećnik u Bosni i Hercegovini u Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo.

Također je bio aktivan u nevladinom sektoru i studentskim organizacijama, te je autor nekoliko radova na temu političkog i društvenog aktivizma, a po zanimanju je pravnik.

Izborna jedinica
411
Pozicija
Zastupnik
Broj osvojenih glasova
4281

Pitanje: Poštovani ,smatram lično da je novim zakonom o pio mio FBIH nastupila diskriminacija penzionera gdje je uskraćena mogućnost da osoba koja je penzionisana može dalje zasnovati radni odnos odnosno da bude osigurana.Koristim priliku da vas kao ažurnog zastupnika zamolim da pokrenete proceduru za ispravljanje ove nepravde,prije svega jer osobe koje imaju male penzije a sve su gotovo takve nemaju mogućnost da dalje legalno rade i da izdržavaju sebe i porodicu te su primorane raditi na crno i ne plaćati porez državi.Isto zakonsko rješenje je bilo u RS ali je izmjenom odobreno da penzioneri mogu zasnovati radni odnos i plaćati osiguranje i doprinose fondu , time se dvojako podržao sistem prvo kroz direktnu proizvodnju i rad a drugo kroz redovne uplate poreza i doprinosa.Unaprijed hvala.

Pitanje postavljeno: 27.09.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Poštovani, u ranijim diksuijama na sjednicama u Predstavničkom domu sam skrenuo pažnju Vladi FBiH na ovu odredbu, te su predstavnici Vade obećali uskoro uputiti izmjene i dopune ovog zakona


Datum odgovora: 01.10.2019

Pitanje: Postovani,Možda je malo preuranjeno da postavim I iznesem jedan mogući problem koji je prema medijima u fazi bliskog razmatranja I parlamentarne procedure.Naime radi se o izmjenama zakona MIO/PIO F BiH izmedju ostalog I povečanju vrijednosti boda za ucesnike rata 1992-1995 tj. priznatom "ratnom stažu" u duplom trajanju.Meni prvo nije jasno da li se ova izmjena odnosi na sve učesnike OS koji su penzionisani po "starom" i trenutno važećem zakonu. Napominjem da mi koji imamo ovaj ratni staž, a penzionisani smo par mjeseci prije stupanja novog zakona nismo, nismu u obračunu penzije imali uzet u obzir bilo kakve novčane nadoknade. Imajući ovo u vidu da li smo iz ove grupacije zaobidjeni i zapostavljeni u odnosu na penzionere po novom zakaonu. Odnosno prema navodima medija umjesto 0,5 bodova računalo bi se 1 bod za godinu ili 14,5 KM x 4 boda. Mislim da bi to dovelo da bi buduci penzioneri sa istim ili slicnim obračunom imali veće penzije.Drugo, kad sam mobilisan 1992 godine išao sam iz patriotizma a ne zbog para. Medjutim vrijedja da sad to neko koristi a mi ostali smo "patrioti" i dalje.HvalaS postovanjem Josip Kožuljević Banovici

Pitanje postavljeno: 16.07.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Nažalost, Vlada FBiH još uvijek zastupnicima nije dostavila prijedlog tog zakona, niti u ovom trenutku ozbiljno sarađuje sa parlamentarcima. Ako mi možete ostaviti vaš kontakt, kako bi Vam mogao dostaviti više informacija  kada dobijemo tekst zakona


Datum odgovora: 30.07.2019

Pitanje: 28.02.2019. godine, na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, nalazi se Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodica sa djecom, a koji se odnosi na regulisanje statusa roditelja njegovatelja/njegovatelja djece i osoba s invaliditetom sa jasno preciziranim kriterijima ko i na koji način može ostvariti ovo pravo sa mogućnošću dodatnih izmjena i dopuna, obzirom da se radi o nacrctu. Predlagač nacrta je Udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama/invaliditetom Dajte nam šansu, registrovano na nivou BiH. Zakon bi se implementirao 2020. godine, do kada bi se uradila analiza i podzakonski akti kojima bi se implementirao Zakon na nivou kantona. Pravo na status roditelja njegovatelja priznaje se jednom od roditelja ili srodnika djeteta ili osobe s invaliditetom koje ispunjava jedan od sljedećih uvjeta: Potpuno je ovisno o pomoći i njezi druge osobe jer mu je zbog održavanja života potrebno pružanje specifične njege izvođenjem medicinsko-tehničkih zahvata za koju je prema preporuci liječnika roditelj osposobljen;U potpunosti je nepokretno i uz pomoć ortopedskih pomagala; Ima više vrsta teških oštećenja (tjelesnih, mentalnih, intelektualnih ili osjetilnih), zbog kojih je potpuno ovisno o pomoći i njezi druge osobe pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Naglašavamo da sistem/društvo osobama koji vode brigu o gore navedenoj populaciji, oduzima pravo na rad a što je osnovno ljudsko pravo zagarantovano svim zakonodavnim dokumentima a usvajanjem predloženog Nacrta bi se spriječila diskriminacija i pokretanje legitimnih postupaka ostvarivanja ovog prava kroz redovno pravna sredstva.Da li ćete svojim glasom ZA Nacrt pružiti podršku onima kojima je to najpotrebnije ili ćete nastaviti prećutno odobravati diskriminaciju po svakom osnovu i potiskivanje u krajnje siromaštvo ove marginalizovane grupe? Da li je „skuplje“ biti socijalni slučaj i „teret“ države ili omogućiti, i ono što je obaveza – pravo na rad?Ines Kavalec, direktorica udruženja Dajte nam šansu

Pitanje postavljeno: 25.02.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Odgovor:

Ovaj Zakon sam uputio u parlamentarnu proceduru jer smatram da moramo pomoći marginaliziranim skupinama u našem društvu. U ovom konkretnom slučaju porodicama koje imaju djecu sa invaliditetom. Ovaj zakon nije nikakvo revolucionarno rješenje već zakonska praksa iz susjedne Republike Hrvatske koja već godinama funkcioniše.

Financijski aspekt ovog zakona je potrebno detaljno razraditi kroz javnu raspravu nakon usvajanja Nacrta zakona.

Nadam se da će kolege zastupnici podržati nacrt ovog zakona kako bi smo otvorili diskusiju u našem društvu o ovoj temi.


Datum odgovora: 25.02.2019

Stranica 1 od 1