Irfan Čengić

100%
Broj pitanja: 17
Broj odgovora: 17
Stranka
SDP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH od decembra 2014. godine. Prije izbora na ovu poziciju obavljao je funkciju predsjednika Foruma mladih SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

Na izborima 2018. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz izborne jedinice 411.

Prije izbora u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine bio je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo gdje je obnašao funkciju dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od 2016.godine do 2018.godine, dok je u periodu od 2012. do 2016. godine obnašao dužnost šefa kluba vijećnika SDP-a.

U mandatnom periodu 2008-2012. obnašao je poziciju Predsjednika komisije za pitanja mladih OV Stari Grad Sarajevo, a od 2012. do 2016.godine bio je član komisije za statut i propise OV Stari Grad Sarajevo.

U oktobru 2012. godine na lokalnim izborima izabran je kao najmlađi vijećnik u Bosni i Hercegovini u Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo.

Također je bio aktivan u nevladinom sektoru i studentskim organizacijama, te je autor nekoliko radova na temu političkog i društvenog aktivizma, a po zanimanju je pravnik.

Izborna jedinica
411
Pozicija
Zastupnik
Broj osvojenih glasova
4281

Pitanje: Zar ne smatrate da je nepošteno da se oporezuje naknada za prevoz na posao iz razloga što bi na taj način obračunavan i isplaćivana naknada ulazila i u penzioni osnov, što je nekorektno za zaposlenike koji ne primaju naknadu, jer žive blizu preduzeća, te bi po tom osnovu ovi koji primaju naknada bezrazložno imali i veći penzioni osnov, a recimo, imaju istu platu i sva otala primanja?Slijedeće pitanje je oporezivanje regresa koji se isplaćuje jednom godišnje, ako ga ikome i isplaćuju, i da ionako većina radnika ne može sebi priuštiti nikakav odmor. Oporezivanje ove naknade pruzrokovali biste da se i ova naknada ukine, zar mislite da je to pošteno?

Pitanje postavljeno: 08.10.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o porezu na dohodak FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Ukoliko istovremeno sa ovim zakonom ne ide i Zakon o minimalnoj plati smatram da predložene promjene neće dati željene rezultate te da nije pošteno.


Datum odgovora: 15.10.2019

Pitanje: Ppštovani, Najnoviji prijedlog Zakona o porezu na dohodak je udar na porodice sa djecom, jer definitivno ne stimuliše natalitet.Kako je moguće da se poistovjete osobe ledici, bračni parovi bez djece i porodice sa dvoje, troje i više djece.Evo konkretno, ja imam plaću 1200 KM i troje djece, a moj kolega je samac i ima istu plaću, po ovom zakonu ćemo plaćati isti porez, što je apsolutno nerealno. S toga predlažem da predložite amandman gdje bi radnici sa djecom dobili poresku olakšicu 100 KM po djetetu na mjesečnom nivou odnosno 1200 KM na godišnjem nivou.Nigdje u svijetu ne postoji sličan zakon da na isti način tretira na isti način gore navedene kategorije.Unaprijed hvala.

Pitanje postavljeno: 03.10.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o porezu na dohodak FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

U potpunosti ste upravu, Vlada FBiH iako je povećala u prijedlogu neoporezivi dio plate, u potpunosti su izostavili odbitka za djecu. Klub SDP-a će imati amandmane na taj dio i diskutovati na ovu temu


Datum odgovora: 15.10.2019

Pitanje: Poštovani Irfane,Znam da je u proceduri prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica-rezidenata FBiH, zanima me da li znate u kojoj je fazi, s obzirom da je hitna procedura.Lp Alma

Pitanje postavljeno: 02.10.2019  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica-rezidenata FBiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva - Irfan Čengić

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Poštovana, proceduru su prebacili iz hitne u redovnu. Predstavnicki dom je usvojio nacrt ali zakon je blokiran jer Dom naroda još uvijek nije razmatrao nacrt


Datum odgovora: 15.10.2019

Pitanje: Da li smatrate da su ovim zakonom propisane adekvatne stope poreza na dohodak?

Pitanje postavljeno: 26.04.2017  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o porezu na dohodak FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Ne, zbog čega sam uložio amandman za uvođenje progresivnih stopa oporezivanja dohotka, odnosno na manja stopa poreza bude na niže plate, a veća stopa na veće plate


Datum odgovora: 03.10.2019

Pitanje: Da li smatrate da je potrebno proširiti osnovicu za plaćanje doprinosa?

Pitanje postavljeno: 05.07.2017  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o doprinosima FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Prije svega smatram da je važno uspostaviti dijalog između sindikata, poslodavaca , opozicije i vlasti na sistemskim zakonima kao što su zakoni o porezu na dohodak i doprinosima.

Naravno da podržavam povećanje neoporezivog dijela plaće, ali i povećanje poreza na veće plaće.


Datum odgovora: 30.09.2019

Stranica 1 od 3