Nebojša Radmanović

0%
Broj pitanja: 0
Broj odgovora: 0
Stranka
SNSD
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Nebojša Radmanović je rođen 1949. godine u Gračanici. Osnovnu školu je završio u Banjaluci 1963. godine, a gimnaziju 1967. Diplomirao je historiju na beogradskom Filozofskom fakultetu 1974. godine. Od 2000. godine je bio predsjednik Demokratske socijalističke partije (DSP), a nakon što se ta stranka 2002. spojila sa Strankom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika, Radmanović postaje predsjednik Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Danas obavlja funkciju potpredsjednika stranke.

Radmanović je bio arhivar pa i direktor Arhiva Bosanske Krajine, urednik lista „Glas“ te direktor Narodnog pozorišta u Banjoj Luci. Od 1991. do 1998. bio je direktor Arhiva Republike Srpske, a dvije godine potom predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Općine Banja Luka.

2000. godine ulazi u Narodnu skupštinu Republike Srpske (RS), a vraća se u Arhiv RS-a 2002. i to na mjesto arhivara. Četiri godine kasnije postaje ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS-a. Tu se zadržao kratko, jer je iste godine izabran na funkciju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Na proteklim općim izborima 2010. godine ponovno je izabran na ovu poziciju. Na kraju ovog mandata stekao je uslove za penziju te se nije kandidirao na izborima 2014., ali je delegiran u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH. Na opštim izborima 2018. i 2022. godine izabran je za poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Izborna jedinica
1
Pozicija
Broj osvojenih glasova
34411