Admir Čavalić

100%
Broj pitanja: 24
Broj odgovora: 24
Stranka
SBiH
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Admir Čavalić rođen je u Tuzli 4.10.1987. godine. Ekonomski je analitičar, predavač i istraživač, koji je najpoznatiji kao osnivač udruženja "Multi". U Tuzli je završio osnovnu školu "Jala" i Gimanziju "Meša Selimović". Krajem 2011. završava Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli gdje je naknadno odbranio dva magistarska rada (2015 i 2017. godine). Trenutno je doktorant i asistent predavač na navedenom fakultetu. Od neformalnog obrazovanja, izdvaja se LAAD program pod mentorstvom Francisa Fukuyame (Sarajevo, Bosna i Hercegovina), Atlas Leadership Academy pod mentorstvom Tom G. Palmer (Fairfax, SAD) i CPR istraživačka škola (Koči, Indija). Od 2021. godine, Čavalić je vijećnik u Gradskom vijeću Tuzla ispred Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH). 

2018. godine u biografskom lesikonu "Ko je ko u Bosni i Hercegovini", Admir Čavalić je uvršten među najutjecajnije osobe u Bosni i Hercegovini, čija djela i akcije pozitivno doprinose toj zemlji.

Izborna jedinica
3
Pozicija
Broj osvojenih glasova
3091

Pitanje: Poštovani predstavnici vlasti u Bosni i Hercegovini,Zašto u zakon o psihološkoj djelatnosti nisu uključeni pedagozi-psiholozi?Smatram da je zakon o psihološkoj djelatnosti potreban i koristan za naše društvo, ali šta ćemo postići ukoliko se usvoji zakon koji ne prepoznaje dio stručnjaka pedagoga-psihologa koji mogu kompetentno obavljati psihološku djelatnost? Zar kao društvo ne bismo dobili više ukoliko u zakonskom okviru prepoznamo stručnjake koji su se obrazovali u svojoj zemlji i koji u ovim izazovnim vremenima mogu stručno i savjesno pružati pomoć i podršku u unapređenju mentalnog zdravlja, što su pokazali i dosadašnjim višedecenijskim angažmanom u psihološkoj djelatnosti. Zar i danas u praksi nemamo slučajeve u kojima stručnjaci koji su u drugim djelatnostima i oblastima završili dvopredmetne studije koji su danas jednopredmetni kao npr. matematika-fizika, biologija-hemija bez problema mogu raditi u struci i obavljati različite djelatnosti?

Pitanje postavljeno: 29.02.2024  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Nacrt zakona o djelatnosti psihologa u Federaciji Bosne i Hercegovine

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Poštovani,

Riječ je o Nacrtu zakona tako da su do Prijedloga moguće brojne izmjene. Jučer sam razgovarao i sa resornim ministrom, gospodinom Delićem u vezi ove problematike. Mislim da postoji razumijevanje. Uputili smo i zaključak sa ciljem da se prepoznaju pedagozi-psiholozi. Zaključak je dostupan ovdje:  3000-23 Zakljucak SBiH i NES.pdf 

Ovo pitanje je važno za ovaj kadar, kako iz Tuzle, Tuzlanskog kantona, tako i čitave Bosne i Hercegovine. Također, ne smiju postojati bilo kakve barijere unutar zakona za ove stručnjake - od posla do vlastite djelatnosti. 

Lično smatram da je bitno da ostvarimo politički konsenzus u vezi ovog pitanja i da se smanje eventualne političke polarizacije. Niko nema pravo (zakonodavac, naročito) da jednom odlukom maksimalno promjeni životni i karijerni tok pojedinca. Ovo treba biti politički dogovor i crta ispod koje se ne ide.

Svako dobro, hvala još jednom na pitanju. Iskreno stojim na raspolaganju za bilo koja pitanja i nedoumice.

Admir Čavalić


Datum odgovora: 05.03.2024