Irfan Čengić

100%
Broj pitanja: 22
Broj odgovora: 22
Stranka
SDP
Parlament
Parlament Federacije BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Irfan Čengić, generalni sekretar Socijaldemokratske partije BiH od decembra 2014. godine. Prije izbora na ovu poziciju obavljao je funkciju predsjednika Foruma mladih SDP BiH Stari Grad Sarajevo.

Na izborima 2018. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine iz izborne jedinice 411.

Prije izbora u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine bio je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo gdje je obnašao funkciju dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od 2016.godine do 2018.godine, dok je u periodu od 2012. do 2016. godine obnašao dužnost šefa kluba vijećnika SDP-a.

U mandatnom periodu 2008-2012. obnašao je poziciju Predsjednika komisije za pitanja mladih OV Stari Grad Sarajevo, a od 2012. do 2016.godine bio je član komisije za statut i propise OV Stari Grad Sarajevo.

U oktobru 2012. godine na lokalnim izborima izabran je kao najmlađi vijećnik u Bosni i Hercegovini u Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo.

Također je bio aktivan u nevladinom sektoru i studentskim organizacijama, te je autor nekoliko radova na temu političkog i društvenog aktivizma, a po zanimanju je pravnik.

Izborna jedinica
411
Pozicija
Zastupnik
Broj osvojenih glasova
4281

Pitanje: Postovani, nacrt Zakona u cl. 8. stav (2) t. l) predvidja da se u osnovicu poreza na dohodak ne ukljucuje otpremnina koja se daje zaposlenom u visini do tri prosječne plaće u Federaciji prema posljednjim objavljenim podacima. U Zakonu o radu ("Službene novine Federacije BiH”, broj: 26/16 i 89/18) kao osnova za ostvarivanje prava na otpremninu uzima se "mjesečna plaća isplaćena radniku". Zasto ova dva zakona u ovom djelu nisu uskladjena, na nacin da se kao polazna osnova i u jednom i u drugom uzima ili prosjecna mjesecna plata isplacena radniku ili prosjecna plata Federacije? Nadalje, na osnovu Zakona o radu radnik ima pravo na otpremninu do 6 mjeseci, i iako to nije decidno navedeno, u slucaju da poslodavac isplati vise od 6 otpremnina, obracunavaju se puni doprinosi i porezi . Da li ce se sacinjavati mjesecni i godisnji izvjestaji o platama (MIP - 1023, GIP - 1022) tj. da li ce uplaceni doprinosi ulaziti u osnovicu za penzijsko-invalidsko osiguranje radnika kome je isplacena veca otpremnina od one zakonom definisane. Unaprijed zahvaljujem! S postovanjem, S. Ademovic

Pitanje postavljeno: 26.01.2020  Podijeli. Vidi pitanje

Pitanje na zakonu: Prijedlog Zakona o porezu na dohodak FBiH

Vidi sva pitanja na zakonu

Odgovor:

Poštovani,

Već ranije sam odgovorio na isto pitanje, mislim da je itencija Vlade FBiH da oporezuje otpremnine (veće od 3 prosjecne plate) što do sada nije bio slučaj. Dakle mislim da nijr slucaj o neusklađenim zakonima veća svjesnom namjerom Vlade da dodatno oporezuje građane. Ovakav zakon bez usvojenih amandmana ne može dobiti moju podršku.


Datum odgovora: 09.03.2020