Prijedlog Zakona o porezu na dohodak FBiH
6%
94%
Za: 93 Protiv: 1411

Da li si za ili protiv ovog prijedloga zakona?

ili Postavi pitanje i diskutuj sa parlamentarcima/kama

Nepoznat
Preuzmite tekst zakona
Detaljnije

Predlagač:
Vlada Federacije BiH
Vrsta procedure: Redovna
Oblast zakona: Ekonomija
Status: U proceduri
Zakon bitan za EU integracije

Ovim zakonom se mijenja način oporezivanja poreza na dohodak i to na način da se dohodak do 800 KM oporezuje sa stopom od 10%, a sa 20% se oporezuju prihodi preko 800 KM. Lični odbitak, prema ovom zakonu iznosi 700 KM mjesečno, odnosno 8.400 KM godišnje.

Najvažnije teme vezane uz ovaj zakon
 • Lični odbitak

  Lični odbitak iznosi 700 KM mjesečno ili 8.400 KM godišnje.

  10%
  90%
  Za: 79 Protiv: 715 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


 • Stope poreza

  Porez na primanja do 800 KM je 10%, a porez na primanja veća od 800 KM je 20%.

  6%
  94%
  Za: 44 Protiv: 700 Detaljnije

  Ovo je jedna od najvažnijih tema
  u ovom zakonu.

  pokaži svoje mišljenje i uključi se u raspravu!


Mišljenje eksperata


"Naime, prijedlozima zakona će de facto doći do ukidanja toplog obroka, naknada za prijevoz i regres čime će se izvršiti dodatni udar na džepove radnika. S obzirom da, ukoliko ne dođe do potpisivanja Općeg kolektivnog ugovora i granskih kolektivnih ugovora, koji su propisivali obavezu poslodavcima za isplatu pomenutih naknada, više neće postojati zakonska obaveza poslodavaca da isplaćuju naknade, sasvim je opravdano očekivati da će doći do njihovog ukidanja", saopćili su.

Ovim će biti, kako kažu, naročito pogođen realni sektor, u prvom redu radnici kod privatnih poslodavaca, posebno tamo gdje nema ni sindikata. 

"Ne postoje nikakve garancije da će ove naknade biti transformisane u plaću radnika u istom iznosu (to će praktično ovisiti od dobre volje poslodavca), tako da je pitanje njihovog poreskog tretmana u ovom slučaju potpuno irelevantno. Ako se to desi, a velika vjerovatnoća je da će se desiti, biće to daleko ozbiljniji problem i gubitak za one radnike koji su značajan dio svojih „plaća“ primali kroz topli obrok i prijevoz (u prosjeku 200 KM mjesečno) nego postavljanje praga, odnosno definisanje poreske stope. Time se opravdanje predlagača da se želi postići poreska neutralnost pokazuje kao potpuno nerealno i neargumentovano", naveli su.

Takođe, dodaju i da je neophodno da se što prije uradi tačna projekcija finansijskih efekata primjene predloženih zakona, jer se samo tako može steći realna slika o tome šta ustvari radnike očekuje.

Savez samostalnih sindikata BiH, Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine je doborovoljna i interesna organizacija radnika koji su organizovani kroz granske sindikate i unije-članice SSSBiH sa područja Bosne i Hercegovine.
Pitaj parlamentarce
Mirsad Zaimović
SDA
Predsjedavajući Predstavničkog doma
Mladen Bošković
HDZ BiH
Potpredsjedavajući Predstavničkog doma
Irfan Čengić
SDP
Najaktivniji parlamentarac
Odgovori parlamentaraca

Pitanje: Zar ne smatrate da je nepošteno da se oporezuje naknada za prevoz na posao iz razloga što bi na taj način obračunavan i isplaćivana naknada ulazila i u penzioni osnov, što je nekorektno za zaposlenike koji ne primaju naknadu, jer žive blizu preduzeća, te bi po tom osnovu ovi koji primaju naknada bezrazložno imali i veći penzioni osnov, a recimo, imaju istu platu i sva otala primanja?Slijedeće pitanje je oporezivanje regresa koji se isplaćuje jednom godišnje, ako ga ikome i isplaćuju, i da ionako većina radnika ne može sebi priuštiti nikakav odmor. Oporezivanje ove naknade pruzrokovali biste da se i ova naknada ukine, zar mislite da je to pošteno?

Pitanje podržano: 0, Pitanje nije podržano: 0

Irfan Čengić, SDP, 15.10.2019.

Ukoliko istovremeno sa ovim zakonom ne ide i Zakon o minimalnoj plati smatram da predložene promjene neće dati željene rezultate te da nije pošteno.


Pitanje: Ppštovani, Najnoviji prijedlog Zakona o porezu na dohodak je udar na porodice sa djecom, jer definitivno ne stimuliše natalitet.Kako je moguće da se poistovjete osobe ledici, bračni parovi bez djece i porodice sa dvoje, troje i više djece.Evo konkretno, ja imam plaću 1200 KM i troje djece, a moj kolega je samac i ima istu plaću, po ovom zakonu ćemo plaćati isti porez, što je apsolutno nerealno. S toga predlažem da predložite amandman gdje bi radnici sa djecom dobili poresku olakšicu 100 KM po djetetu na mjesečnom nivou odnosno 1200 KM na godišnjem nivou.Nigdje u svijetu ne postoji sličan zakon da na isti način tretira na isti način gore navedene kategorije.Unaprijed hvala.

Pitanje podržano: 0, Pitanje nije podržano: 0

Irfan Čengić, SDP, 15.10.2019.

U potpunosti ste upravu, Vlada FBiH iako je povećala u prijedlogu neoporezivi dio plate, u potpunosti su izostavili odbitka za djecu. Klub SDP-a će imati amandmane na taj dio i diskutovati na ovu temu


Pitanje: Da li smatrate da su ovim zakonom propisane adekvatne stope poreza na dohodak?

Pitanje podržano: 0, Pitanje nije podržano: 0

Irfan Čengić, SDP, 03.10.2019.

Ne, zbog čega sam uložio amandman za uvođenje progresivnih stopa oporezivanja dohotka, odnosno na manja stopa poreza bude na niže plate, a veća stopa na veće plate


Statistika
Ukupno pitanja na zakonu: 13

Sa 17 odgovora najaktivniji parlamentarac u ovom parlamentu:
Irfan Čengić

Sa 314 pitanja najaktivniji zakon u istoj kategoriji:
Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica-rezidenata FBiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva - Irfan Čengić