Denis Zvizdić

0%
Broj pitanja: 2
Broj odgovora: 0
Stranka
NIP
Parlament
Parlamentarna skupština BiH
Dom parlamenta
Predstavnički dom
Kratka biografija

Denis Zvizdić rođen je 9. juna 1964. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je u hercegovačkom gradiću Gacko. Diplomirao je 1989. godine na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je magistrirao te završio doktorski studij i stekao zvanje doktora arhitektonsko-urbanističkih nauka. Predaje na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, trenutno na Katedri za urbanizam i prostorno planiranje. 

Bio je dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA) i njen potpredsjednik, prije nego ju je napustio 2021. godine i priključio se stranci Narod i Pravda. Ubrzo je izabran za zamjenika predsjednika ove stranke.

Bio je premijer Vlade Kantona Sarajevo od 2003. do 2006. godine, kada je na Općim izborima osvojio mjesto u Kantonalnoj skupštini te delegiran u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH). Na izborima 2010. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamenta FBiH, u kojem je do 2012. godine vršio funkciju predsjedavajućeg. Na izborima 2014. godine ponovo se kandidovao za isto zakonodavno tijelo i osvojio novi mandat. Ipak, kasnije je izabran za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. 

Na Općim izborima 2018. godine osvojio je mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te bio član njegovog kolegija. Zbog zastoja u formiranju vlasti na državnom nivou, bio je na funkciji predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sve do decembra 2019. godine.


Izborna jedinica
3
Pozicija
Broj osvojenih glasova
27174

Pitanje: Poštovani,Zašto građani Bosne i Hercegovine nemaju besplatnu vodu, a građani Irske imaju? Da podsjetimo: građani Irske imaju 4- 6 puta veću platu od građana Bosne i Hercegovine , imaju diferencijalnu stopu PDV: 0%,13%,23% dok je u BiH 17% na sve. Zašto političko djelovanje ogromnog aparata vlasti u BiH ne može jednostavno napraviti promjenu; da olakša život građanima Bosne i Hercegovine.

Pitanje postavljeno: 24.01.2024  Podijeli. Vidi pitanje Parlamentarac/ka nije odgovorio/la na ovo pitanje.
Stranica 1 od 1